Hoppa till huvudinnehåll

På tv i kväll: Allt talar för Tyskland inför kvartsfinalen mot Sverige – traditionen, spelschemat och Marozsan

Sverige har elva raka matcher utan seger mot Tyskland i ett stort mästerskap. Det tyska laget har fått vila över två dygn längre inför matchen i extremhettan, och får dessutom tillbaka sin storstjärna Dszenifer Marozsan. Ska det bli blågult i semifinal i VM krävs en bragdartad svensk insats.

Tyskland–Sverige

Kvartsfinal, kl. 19.30, Roazhon Park, Rennes, live på TV2 och Arenan.
Matchen kommenteras på svenska av Christoffer Herberts och Jessica Lagerblom.

Den fjärde och sista kvartsfinalen blir en riktig godbit, en repris av guldmötet i den senaste globala storturneringen, finalen i OS i Rio 2016.

Tyskland tog sig enkelt till kvarten efter tre segrar i gruppspelet och klara 3–0 mot Nigeria i åttondelen. Den matchen spelades i lördags och Tyskland har fått vila i en hel vecka.

Det svenska laget åkte på en förlust mot USA i gruppspelet men tog sig vidare till kvartsfinal genom att i måndags vinna över Kanada med 1–0 efter en strålande straffräddning av målvakten Hedvig Lindahl.

Traditionen tydlig: blågult ser ett tyskt spöke

I den allra första VM-turneringen för damer, 1991 i Kina, vann Sverige över Tyskland i bronsmatchen med 4–0 efter att ha gjort samtliga mål i första halvlek.

Efter det har länderna mötts hela åtta gånger i knockoutskedet av storturneringar, och Tyskland har vunnit samtliga åtta möten. Spelare från bägge läger intygar att historien inte har något med dagens match att göra, men den här statistiken är svår att förklara bort.

Tysklands Marina Hegering skjuter ett skott i en match mot Sverige.
Tyskland och Marina Hegering axlar favoritrollen i kvartsfinalen. Tysklands Marina Hegering skjuter ett skott i en match mot Sverige. Bild: imago images / Pressefoto Baumann/ All Over Press Tysklands damlandslag i fotboll

Tyskland har vunnit över Sverige i EM-semifinalen 1997, EM-finalen 2001, VM-finalen 2003, OS-bronsmatchen 2004, OS-kvartsfinalen 2008, EM-semifinalen 2013, VM-åttondelen 2015 och OS-finalen 2016.

Då Tyskland dessutom varit starkare i gruppskedet har Sverige inte vunnit över tyskt motstånd i ett stort mästerskap på elva matcher. Är årets svenska lag faktiskt tillräckligt bra för att stå för ett sånt anmärkningsvärt trendbrott?

Mer historia: Tyskland i semi nästan en regel

Orsaken till den långa segerlösa svenska sviten ovan är sällsynt självklar: Tyskland är ruskigt bra.

Genom historien har de tyska damerna varit med i 22 stora slutspel, i EM, VM och OS. I 18 av fallen har Tyskland slutat bland de fyra bästa i turneringen. En otroligt bra utdelning. Sedan millenieskiftet har det tyska laget nått semifinal i elva av tretton försök, de enda undantagen är den sensationella hemmaförlusten i kvartsfinal mot Japan i VM 2011 och förlusten i kvarten mot Danmark i EM för två år sedan.

Sverige är en väldigt stark nation när det handlar om damfotboll, men bleknar i jämförelse med Tyskland, med sex svenska semifinaler på de senaste femton turneringarna.

Tyskland har dessutom sett sedvanligt stabilt ut i årets VM: Laget är det enda som inte släppt in något mål hittills. Med 1–0, 1–0, 4–0 och 3–0, och dessutom en plats på den till synes lättare halvan i lottningen är vägen öppen för en ny tysk final. Fast å andra sidan, nån gång ska ju alla sviter brytas.

Uppställningarna: Maroszan tillbaka, redan från start?

Tyskland har inför VM-avslutningen ett fantastiskt sparkapital som återvänder från sjukstugan. En av världens allra bästa spelare är nämligen klar för spel igen.

Dszenifer Marozsan bröt en tå i den första gruppspelsmatchen mot Kina och har efter det vilat i tre hela matcher. Nu avslöjar den tyska tränaren Martina Voss-Tecklenburg att Marozsan kommer att vara med mot Sverige.

Dszenifer Marozsan gestikulerar under en match.
Dzsenifer Marozsan är spelklar igen efter sin tåskada. Dszenifer Marozsan gestikulerar under en match. Bild: imago images / Pressefoto Baumann/ All Over Press Dzsenifer Marozsán

Enda frågetecknet är om det blir en plats i startelvan eller om comebacken sker i form av ett inhopp. En fräsch Marozsan som inte slitit ut sig tidigare under VM kan bokstavligt bli guld värd för Tyskland.

Sverige lär däremot förlita sig på tränaren Peter Gerhardssons favoritelva, som han startade VM med mot Chile och som efter vissa experiment sedan var tillbaka som startelva i åttondelen.

Positivt för Sverige är att Kosovare Asllani på mittfältet visar strålande form, och att det är länge sedan Stina Blackstenius på topp sett så vass ut som mot Kanada i tisdags.

Snackisen: Rekordhettan!

Fredagen var den hetaste dagen som någonsin noterats i Frankrike, med en temperatur på 44,3 grader som rekord. Också på matchorten Rennes är det hett värre, med 36 grader utlovat på lördag. Kvartsfinalen startar klockan 18.30 lokal tid, men de heta dagarna är långa, ännu vid niotiden kommer det att vara över 30 grader.

Vem klarar hettan bättre? Vad innebär drygt två dygn av extravila för Tyskland jämfört med Sverige? Och vad betyder de höga halterna av pollen som extremvärmen för med sig för pollenallergikern Hedvig Lindahl? Den svenska målvakten stod i alla fall över fredagens inplanerade presskonferens för att i stället återhämta sig på spelarhotellet.

Sannolika startelvor:

Tyskland (4–2–3–1): Schult – Gwinn, Hegering, Doorsoun, Simon – Magull, Leupolz – Huth, Marozsan, Däbritz – Popp

Sverige (4–3–3): Lindahl – Glas, Fischer, Sembrant, Eriksson – Rubensson, Asllani, Seger – Jakobsson, Blackstenius, Rolfö

Kommentatorns tips:

Traditionen håller i sig. Tyskland fortsätter hålla tätt. Sverige räcker inte till, utan går samma öde till mötes som Norge, överrullade av en starkare motståndare i kvarten. 2–0 till Tyskland.