Hoppa till huvudinnehåll

Sea Watch lade till i hamnen i Lampedusa - kaptenen greps av italiensk polis

Den tyska kaptenen Carola Rackete ombord på Sea-Watch 3
Den tyska kaptenen Carola Rackete ombord på Sea-Watch 3 Den tyska kaptenen Carola Rackete ombord på Sea-Watch 3 Bild: EPA-EFE/TILL M. EGEN/SEA-WATCH sjöräddningsfartyg,fartyg,Medelhavet,flyktingar,migranter,asylsökande,Italien,Sea-Watch,Carola Rackete,Kapten

Fartyget Sea-Watch 3 lade på lördagen till i hamnen på den italienska ön Lampedusa. Alla 40 migranter fick gå i land och fartygets kapten Carola Rackete greps av italiensk polis.

Det frivilliga räddningsfartyget Sea-Watch 3 räddade 53 migranter utanför Libyen för drygt två veckor sedan. 13 sjuka migranter fördes redan tidigare till Italien för vård.

Italiens högerextrema inrikesminister Matteo Salvini hade förbjudit myndigheterna att släppa migranterna i land på Lampedusa. I går meddelade fem EU-länder - Finland, Frankrike, Luxemburg, Portugal och Tyskland - att de tar emot migranterna.

Sea Watch 3 lade till i hamnen i Lampedusa tidigt på lördagsmorgonen
Sea-Watch 3 lade till i hamnen i Lampedusa tidigt på lördagsmorgonen Sea Watch 3 lade till i hamnen i Lampedusa tidigt på lördagsmorgonen Bild: EPA-EFE/ELIO DESIDERIO Lampedusa,Sea-Watch 3

Räddningsaktionen fick ett dramatiskt slut då Carola Rackete beslutade att förhållandena ombord blivit så dåliga att hon inte längre kunde vänta på tillstånd att lägga till i hamnen på Lampedusa.

- Det räcker nu. Efter 16 dagar går #Sea-Watch 3 nu in i hamnen, twittrade räddningsorganisationen Sea-Watch.

På morgonen styrde Rackete sitt fartyg mot hamn. På vägen rammade Sea-Watch en mindre gränsbevakningsbåt som blockerade vägen. Ingen ombord på båten skadades.

När fartyget lagt till greps Rackete. På piren fick kaptenen applåder av en del åskådare medan andra ropade skällsord.

Sea Watch 3:s kapten Carola Rackete grips av italiensk polis
Sea-Watch 3:s kapten Carola Rackete grips av italiensk polis Sea Watch 3:s kapten Carola Rackete grips av italiensk polis Bild: EPA-EFE/SELENE MAGNOLIA Sea-Watch 3

Kaptenens advokat meddelade senare att kaptenen misstänks för motstånd mot en militärfarkost. Om hon döms kan straffet bli upp till tio års fängelse.

Hon kan även dömas till böter på 50 000 euro enligt en ny lag som ska hindra räddningsfartyg från att föra migranter till Italien.

I Italien har Sea-Watch anhängare tidigare samlat in 100 000 euro som kan användas för att betala böterna.

Stöd i hemlandet

Inrikesminister Salvini var inte oväntat kritiskt mot Sea-Watch agerande.

- Jag har bett polisen att gripa den här brottslingen som utsatte gränspoliserna ombord på båten för livsfara, sade han till det italienska rundradiobolaget RAI.

Salvini sade också att Rackete har begått en krigshandling mot Italien.

Sea Watch försvarade kaptenens agerande.

- Hon garanterade rätten för räddade människor att stiga i land i en trygg hamn, meddelade organisationen.

Rackete och Sea-Watch har även starkt stöd bland migrationsvänliga tyskar.

På lördagen uttryckte den tyska protestantiska kyrkans ledare Heinrich Bedford-Strohm sitt stöd för kaptenen.

- En ung kvinna grips i ett europeiskt land för att hon ville föra räddade människor till säkerhet. Detta är en skam för Europa, sade han i ett utlåtande.

Tusentals migranter har drunknat på Medelhavet under de senaste åren.

Fartyget Sea-Watch på Medelhavet
Migranter ombord på Sea-Watch vädjar om öppna hjärtan och öppna hamnar Fartyget Sea-Watch på Medelhavet Bild: EPA-EFE/SEA-WATCH sjöräddningsfartyg,fartyg,Medelhavet,flyktingar,migranter,asylsökande,Italien,Sea-Watch

Källor: AFP, AP