Hoppa till huvudinnehåll

Sverige skrällslog Tyskland och är klart för VM-semifinal: ”Inte alls omöjligt att de går ända till final”

Sverige firar mål.
Sverige firar mål. Sverige firar mål. Bild: imago images / HMB-Media / All Over Press Sveriges damlandslag i fotboll,Stina Blackstenius

Kvartsfinalerna i dam-VM i fotboll avrundades med en blågull överraskningsseger. Sverige vände och vann mot Tyskland med 2–1 efter bland annat ett mål av formstarka Stina Blackstenius. Det får Yle Sportens expert att hylla laget.

Tyskland var solklara favoriter inför kvartsfinalen mot Sverige. Men ändå var det ”Blågult” som gick segrande ur matchen.

Inledningen på mötet såg ändå ut att gå enligt manuskriptet. Lina Magull satte in 1–0 för Tyskland och Sverige var rejält tillbakapressade.

Men helt plötsligt var Sverige med i matchen.

Sofia Jakobsson kvitterade bara sex minuter efter den tyska fullträffen. I början av den andra halvleken bjöd glödheta Stina Blackstenius på en rejäl kalldusch då hon från nära håll pangade in 2–1.

Det var en ledning som höll ända ut.

"Efter elva sorger och åtta bedrövelser..."

Inte ens Dzsenifer Masozsán kunde rädda Tyskland. Den tyska superstjärnan hoppade in i halvtidspausen, men svenskorna såg till att totalt nolla den tyska tian i försvaret.

Tyskland fick istället skapa sina anfall längs med kanterna, men avsluten lämnade mycket att önska.

– Efter elva sorger och åtta bedrövelser är det Sverige som vinner en match mot Tyskland. Sverige går till semifinal, ubrast referent Christoffer Herberts.

För målskytten Jakobsson var det en känsolsam seger. Jakobssons bror drabbades av en hjärnblödning efter en olycka i vintras, och landslagsspelaren har tidigare talat ut om den traumatiska upplevelsen.

– Jag är så otroligt glad över att ens kunna spela VM efter allt som har hänt. Jag är så oerhört stolt över laget. Helt otroligt, det är en massa känslor just nu, säger hon i tv-intervjun.

Samtidigt innebär också segern att Sverige kniper den tredje och sista europeiska platsen i OS i Tokyo. Utöver svenskorna är också England (Storbritannien i OS) och Holland klara för spel i OS 2020.

I VM-semifinalen ställs Sverige mot Holland.

– En finalplats är absolut inte omöjligt för detta Sverige. Holländskorna kommer att få problem med deras snabba anfall, slår expertkommentator Jessica Lagerblom fast.

Läs mera:

Känslosam Sofia Jakobsson tillägnade målet till sin lillebror: ”Vet hur gärna han hade velat vara här”

Sofia Jakobssons första VM-mål kunde inte ha kommit vid ett bättre tillfälle. Det var hon som kvitterade några minuter efter Tysklands ledningsmål. I den andra halvleken avgjorde Stina Blackstenius och Sverige gick till semifinal.