Hoppa till huvudinnehåll

Taika Koilahti alla tiders inhemska fyra efter nytt panghopp – skruvade samtidigt upp medaljförväntningarna i U23-EM: ”Det var en överraskning”

Taika Koilahti.
Taika Koilahti. Taika Koilahti. Bild: Pekka Sipola/All Over Press Taika Koilahti

Den 20-åriga Åbohopparen Taika Koilahti är i grym form. I längdhoppskarnevalen i Jämsä tog Koilahti hem segern med det nya personbästat 664 – det fjärde bästa resultatet i Finland genom tiderna.

– När man får en bra planträff så blir självförtroendet genast bättre, myser Koilahti för Yle efter tävlingen på lördagen.

Redan det första hoppet var imponerande. Efter att ha tagit en några veckors tävlingspaus slog Koilahti genast till med 656 i rejäl motvind. Redan det en förbättring på personbästat.

I den tredje omgången kom sedan fullträffen. Hoppet mätte hela 664 i minimal medvind. Ett nytt personbästa som samtidigt lyfte Koilahti upp till fyra i Finland genom tiderna.

Endast rekorddamen Ringa Ropo (685), Johanna Halkoaho (679) och Heli Koivula (665) har hoppat längre.

Dessutom gjorde den växlande vinden tävlingen oerhört svår, berättar Koilahti.

– Jag kunde inte alls koncentrera mig på hoppet utan oroade mig bara över hur jag skulle träffa plankan. Jag hoppas att jag skulle få tävla en gång utan att hamna tänka på vinden varje hopp. Det spelar ganska stor roll om det är hård medvind eller motvind.

– Så jag hoppas att jag ännu har några centimeter i mig, även om det här var ett riktigt lyckat hopp, säger hon.

Bättrar hela tiden på

Tävlingen i Jämsä var ytterligare en där Koilahti har visat att formkurvan pekar uppåt. I början av juni hoppade hon statistikdugligt 637 i Lahtis och en vecka senare mätte det längsta hoppet 646 i Tammerfors.

Sommarens längsta hopp, 679 i Lahtis, kom i på tok för hård medvind.

– Mitt mål är att bli bättre varje tävling. Jag väntade mig nog en fullträff i dag, kroppen kändes bra redan i uppvärmningen och jag har varit förväntansfull hela dagen, säger Koilahti och tillägger:

– Det känns jättebra att nu vara fyra i Finland genom tiderna. Det har kommit så snabbt. Men som sagt har jag nog vetat att jag har det i kroppen. Det är jättecoolt.

Koilahti steg dessutom upp till tvåa i den europeiska U23-rankingen. Det innebär att Koilahti ska rankas som ett medaljhopp i U23-EM som kör igång om en vecka.

Innan lördagen låg Koilahti sexa i Europastatistiken.

– Är jag tvåa nu? Just så! Det var verkligen en överraskning, kommenterar Koilahti.

VM-gränsen ligger på 672.

Kangas och Ojaloo bäst i släggkarnevalen

IF Sibbo-Vargarnas Aino Tapio slutade femma i längdhoppstävlingen i Jämsä med det nya personbästat 5,96.

I släggkarnevalen i Kaustby var Aaron Kangas vassast av herrarna. Kangas längsta båge mätte 73,94, vilket räckte till en seger med en dryg halv meters marginal ner till tvåan Tuomas Seppänen.

Resultatet är nytt personligt rekord för Kangas och hissar honom också upp till tvåa i den europeiska U23-rankingen.

Sjundeå IF:s Roope Auvinen slutade femma med 69,74. HIFK Marco Kammer var nia med 65,38 och Sjundeåkastaren Fredrik Fröberg slutade tia med 62,30.

I damtävlingen gick segern till estniskan Kati Ojaloo med resultatet 66,91. Inga Linna var bästa finländska på andra plats med resultatet 65,57.