Hoppa till huvudinnehåll

Den historiska kontakten med Estland uppmärksammas när Rönnäs Skärgårdsmuseum tar emot en turnerande utställning

Rönnäs skrägårdsmuseum utifrån
Rönnäs Skärgårdsmuseum. Rönnäs skrägårdsmuseum utifrån Bild: Yle/ Stefan Paavola Pernå,Lovisa,Rönnäs skärgårdsmuseum,skärgårdsmuseum

En specialutställning som berättar om livet på båda sidor om Finska viken har turnerat runt på den finska sydkusten. Nu har den landat i Lovisa.

Utställningen ordnas av det estniska museet Viimsi Rannarahvus och är i Lovisa fram till mitten av augusti.

– Den handlar om livet fram till 1944 på båda sidorna om Finska vikens kust, berättar Britt-Lis Henriksson-Sederholm, som är ordförande för Skärgårdsmuseumsföreningen.

Hon berättar att samvaron kring Finska vikens kust har varit ganska intensiv.

– Man åkte över Finska viken i olika, helt normala ärenden. Inget pass eller visum behövdes för länge sedan. Det var fritt att röra sig.

Människorna på den finska sydkusten och estniska nordkusten levde i en vänskaplig symbios med varandra.

Britt-Lis Henriksson-Sederholm är en av de aktiva talkoarbetarna i Rönnäs Skärgårdsmuseum
Britt-Lis Henriksson-Sederholm. Britt-Lis Henriksson-Sederholm är en av de aktiva talkoarbetarna i Rönnäs Skärgårdsmuseum Bild: Yle/ Stefan Paavola Pernå,Lovisa,Rönnäs skärgårdsmuseum,skärgårdsmuseum,estutställning

– De idkade bland annat handel med varandra. Den kallades sõprushandeln. Sõprus betyder vänskap på estniska. Det var alltså en slags vänskapshandel.

Den här handeln tog dock slut i och med andra världskriget. När Estland blev en del av Sovjetunionen var det heller inte mycket trafik mellan de båda kusterna.

– Östnylänningarna färdades väldigt lite till Estland då eftersom du endast kunde ta dig dit från Helsingfors till Tallin

Du behövde också ett visum, och då fick du inte ha en suspekt bakgrund.

– Du behövde kunna redogöra för hela din släkt; var dina föräldrar samt mor- och farföräldrar var födda. Ifall dina släktingar till exempel hade blivit fast för att fiska på estniskt vatten kunde det vara svårt att få visum.

Rågbröd, pälsmössor, knivar, kaffe och fiskenät

Specialutställningen består av skyltar med fakta om den finskestniska historien. Fem olika föremål som är typiska för livet kring Finska viken ställs också ut.

De är ett rågbröd, en pälsmössa, knivar, en kaffekvarn med en kaffekopp och assiett samt ett fiskenät.

– Rågbrödet finns här eftersom man åt det på båda sidorna om Finska viken. Det var en vara som användes inom byteshandeln.

Pälsmössan användes likaså på båda sidorna om Finska viken.

– Det var antagligen finländare som tog den till Estland eftersom esterna kallar den för Soomemüts, som betyder Finlandshatt på svenska.

Den vänskapliga samvaron innebar också gåvor. Finländarna, som har en lång tradition av att göra bra knivar, gav dem i gåva åt sina estniska vänner.

Kartbild från takten i Estland mittemot Östnyland
Utställningen innehåller bland annat en karta över Finska vikens skärgård. Kartbild från takten i Estland mittemot Östnyland Bild: Yle/ Stefan Paavola Pernå,Lovisa,Rönnäs skärgårdsmuseum,skärgårdsmuseum,karta över finska viken

– Esterna hade i sin tur med sig mycket maträtter gjorda på spannmål och potatis. De var bristvaror på Finska vikens norra kust, som är mycket kargare än den södra.

Kaffekvarnen och kaffekoppen symboliserar kaffesmugglingen.

– Kaffe smugglades över från Finland till Estland eftersom det var fyra–fem gånger dyrare i Estland än i Finland.

Fiskenätet är i sin tur ett tecken på att det ofta var enklare att handla över hav än över skog och mark.

– För en del av dem som bodde vid kusten var det faktiskt enklare att segla över till den motsatta kusten än att med häst och kärra ta sig till närmaste stad.

Det Henriksson-Sederholm tycker är speciellt utmärkande för livet runt finska viken är just vänskapen mellan kustinvånarna. Det här är något som försvann i och med andra världskriget och Estlands Sovjettid.

– Jag hoppas att den här utställningen kan vara början till en ny symbios mellan Östnyland och Estland.

Skärgårdsmuseet är öppet från onsdagar till söndagar klockan 12–17. Utställningen pågår 12.6–11.8.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland