Hoppa till huvudinnehåll

Experten lovordar Verstappen efter bragdsegern i Österrike: ”Frågan är om det inte är hans bästa lopp någonsin”

Max Verstappen jublar.
Max Verstappen jublar. Max Verstappen jublar. Bild: imago images / Action Plus/ All Over Press Max Verstappen

Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens var mäkta imponerad av det han såg på banan i Österrike. Inte bara Max Verstappens jätteinsats, utan också det faktum att Mercedes halkade efter. Det är skönt, säger han.

Fredrik af Petersens, det blev ju dramatiskt i dag. Hur skulle du summera Österrikes grand prix?

– Tack och lov, är min spontana kommentar. Den första halvan av loppet var ju ungefär vad man hade förväntat sig, men den andra halvan var riktigt bra. Det är så racing ska vara. Dramatik, upprörda känslor och en publik som går i extas. Det är så det ska se ut.

– Det var tufft mellan Max Verstappen och Charles Leclerc, men så ska det vara. Tufft, men schysst. Charles tycker naturligtvis att man kan diskutera situationen, men Max säger ”that’s racing” och jag håller med honom.

Hur högt skulle du klassa Max Verstappens körning i dag?

– Det är hans bästa körning den här säsongen – kanske den bästa han gjort i formel 1. Han missade totalt i starten och att sedan successivt köra upp sig, att köra om bil efter bil, det är bara att lyfta på hatten. Det var en mästerslig körning.

"Länge sedan Lewis varit lika anonym" – lyfter också på hatten för Räikkönen

Valtteri Bottas berättade efteråt att Mercedes hade problem med att motorn överhettade och att de därför inte klarade av att köra så hårt som de kunde ha gjort. Men hur ser du på Mercedes insats den här helgen?

– Inte för att vara taskig mot dem, men det var skönt att det inte blev en dubbelseger. Det har varit riktigt varmt här i Österrike och det verkade, som Valtteri sade, som att Mercedes motor inte klarade av hettan lika bra som andra motorer.

– Lewis hade i sin tur inte ett dugg om segern att göra. Det var länge sedan han varit lika anonym. Ur sportslig synpunkt var det skönt och med tanke på intresset för formel 1 ännu bättre att det inte blev en ny dubbelseger.

Kimi Räikkönen då? Han stod för en fantastisk start, och knep VM-poäng igen. Hur skulle du analysera ”Ismannens” insats?

– Jag gillar honom. Det går inte att diskutera bort. Det är absolut inget fel på Kimi, även om han är den äldste föraren, han sitter och kör för ett stal där han trivs. Han har en helt annan inställning än vad han hade i fjol. Att det inte blev en bättre placering än nia i dag beror helt enkelt på att bilen inte är lika bra som toppstallens. Vi snackar om stall med helt olika ekonomiska resurser.

– Men Alfa Romeo har gjort enorma framsteg. Dessutom har de enligt stallchefen stora uppdateringar på kommande till Silverstone. Men med de resurser han har till sitt förfogande gör Kimi ett kanonarbete.

"Känns som att Red Bull kan bjuda på rejält motstånd nu"

Om vi blickar framåt då, Red Bull på topp i dag närmast före Ferrari och Mercedes först på tredje plats. Jo, Mercedes hade problem med motorn i dag och vi såg inte hur slagkraftiga de på riktigt är – men är det här ett tecken på att den totala Mercedes-dominansen är över?

– Åter igen, inte för att vara osportslig på något sätt, men jag hoppas det. Spänningen i både konstruktörs- och förar-VM ska inte vara över efter några lopp. Det lider sporten något otroligt av. Det ska avgöras i det sista varvet i den sista tävlingen. Men mycket hänger på banorna.

– Den här passade inte Mercedes. Hur det kommer att se ut på Silverstone eller Hockenheim? Ingen aning. Banan i Ungern liknar sedan ganska mycket den här i Österrike. Den är också kort och där kan det bli lika varmt som här. Om Red Bull och Ferrari faktiskt har gjort så stora framsteg som det såg ut som så kan det bli riktigt tajt mellan toppstallen.

– Men det är väldigt svårt att avgöra i det här skedet. Jag tror och hoppas att den andra halvan av säsongen kan bli riktigt spännande. Det känns som att Red Bull kan bjuda på rejält motstånd nu och Ferrari ska man aldrig räkna bort.