Hoppa till huvudinnehåll

Extra fil under låg bro i Ekenäs kan byggas för specialtransporter

Långtradare och bilar kör på riksväg 25 i Ekenäs under en bro.
Det byggs kanske en extra fil längs riksväg 25 under den här bron i Ekenäs. Där får extra höga specialtransporter köra om de uppfyller vissa kriterier. Långtradare och bilar kör på riksväg 25 i Ekenäs under en bro. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Raseborg,Tenala,riksväg 25 bro björknäs

Det finns nu planer på hur specialtransporter som är över sju meter höga ska ta sig fram längs riksväg 25 i Ekenäs. En extra fil planeras under bron i Björknäs.

Specialtransporter kör nu genom centrum av Ekenäs eftersom bron över riksväg 25 i Björknäs är för låg för dem. Där kan fordon som är under 4,4 meter på höjden köra.

Transportfordon som är betydligt högre än så kör bland annat över en järnvägskorsning vid Pehr Sommars gata och Järnvägsgatan.

Två bilar kör över en järnvägskorsning i Ekenäs.
Här vid järnvägskorsningen i centrum av Ekenäs kör bilar, tåg och större fordon. Två bilar kör över en järnvägskorsning i Ekenäs. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,järnvägskorsning pehr sommars gata järnvägsgatan

Det finns nu planer på hur specialtransporterna kan vara kvar på riksväg 25 då de kör förbi Ekenäs.

De är en del av den planering som görs för elektrifieringen av Hangö-Hyvingebanan och för att göra banans övergångar tryggare.

Projektchef Anna Miettinen från Trafikledsverket berättar att det planeras en extra fil under bron för specialtransporterna. Den filen sänks ner i marken så att fordonen ska kunna köra under bron.

Det är enbart specialtransporter som uppfyller vissa kriterier som får använda filen. Höjden ska vara minst sju meter.

Filen byggs så att fordonen endast kan köra i filen i ena riktningen och enbart i undantagsfall.

Filen kan kosta 800 000 euro

Planen blir klar i höst och läggs då fram till påseende. Inga beslut är fattade om att filen byggs.

Kostnaderna beräknas uppgå till 800 000 euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland