Hoppa till huvudinnehåll

IFK Mariehamn hämtade upp tvåmålsunderläge och bröt förlustsviten – forcerade fram kryss mot fotbollsligatvåan Honka

Daniel Sjölund i farten mot Ilves.
Daniel Sjölunds IFK Mariehamn imponerade i andra halvlek. Daniel Sjölund i farten mot Ilves. Bild: All Over Press Daniel Sjölund,IFK Mariehamn

0–2 i halvtidspausen. 2–2 efter 90 minuter. IFK Mariehamn stod för en imponerande vändning på hemmaplan mot FC Honka. HIFK bortakryssade i sin tur mot FC Lahti och IK Myran tog likaså en poäng i damligan.

IFK Mariehamn befann sig i en tuff sits på söndagen.

Inte bara hade laget förlorat sina två senaste ligamatcher, men dagens motstånd var dessutom högklassigt. Ingen annan än tabelltvåan Honka gästade Åland.

Det var också gästerna som låg i ledning i halvtidspausen. Abel Suarez stod för 1–0-målet i den 32:a spelminuten och en minut innan pausen utökade Borjas Martin Gonzales ledningen till 2–0.

– Vi släpper in två lätta mål och tar inte vara på våra chanser, summerar hemmalagets Keaton Isaksson efteråt i Ruutus tv-intervju.

I den andra halvan kom IFK ändå igen – inte minst tack vare Isaksson. Med ungefär en halvtimme kvar av matchen blev mittfältaren kapad i straffområdet.

Isaksson förvaltade själv straffen och satte bollen i det nedre högra hörnet. Med tre minuter kvar av matchen stod Isaksson för den snygga framspelningen till Amos Ekhalie – som pangade in kvitteringen.

Men enligt speakern hann Robin Sid få en touch på bollen innan den nådde Ekhalie och Sid ”stal” assisten.

– Frågar man mig rörde han inte bollen, skrattar Isaksson i tv-intervjun.

– Nä, men det var ett fantastiskt snyggt skott. Det var strongt av oss att hämta upp underläget. Det ger oss energi till de kommande matcherna, fortsätter han.

En poäng för också HIFK och Myran

Kryss blev det också för Helsingfors IFK, som i sin tur spelade oavgjort mot FC Lahti på bortaplan. Där lyckades varkendera lag punktera nollan och slutresultatet skrevs således 0–0.

I damligan lyckades TPS slå JyPK med uddamålet hemma på Övre plan. Det var Nelly Lehtilä som stod för matchens enda mål, som kom drygt halvvägs in i den första halvleken.

Det blev målrikare i Nedervetil, där IK Myran kryssade mot Ilves. Roosa Tuominen gästerna ledningen tre minuter innan pausen, men efter den kvarten långa vilan var det Myran som var vassare.

Sofia Matikainen kvitterade först matchen med sitt femte mål för säsongen och med en knapp halvtimme kvar av dusten satte Marie Helen Prest in 2–1.

Glädjen blev ändå kortvarad då Ilves Tuominen steg fram igen och kvitterade matchen för gästerna med tio minuter på klockan. Slutresultatet alltså 2–2.

Resultat:

Fotbollsligan
FC Lahti – HIFK 0–0
IFK Mariehamn – FC Honka 2–2 (0–2)

Damligan
TPS – JyPK 1–0 (1–0)
IK Myran – Ilves 2–2 (0–1)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport