Hoppa till huvudinnehåll

Jussi Halla-aho vill förnya lagarna om yttrandefrihet: "Att kritisera invandring, islam, sexuella minoriteter och EU har blivit lika oacceptabelt som det var att kritisera Sovjetunionen under kalla kriget"

Jussi Halla-aho Perussuomalaisten puoluekokouksessa
Jussi Halla-aho under Sannfinländarnas partimöte. Jussi Halla-aho Perussuomalaisten puoluekokouksessa Bild: Mikko Ahmajärvi/Yle Jussi Halla-aho,Sannfinländarna

Eftersom det blivit vanligare med juridiska och ekonomiska sanktioner bara för att man uttrycker sin åsikt behöver lagarna om yttrandefrihet förnyas, sade Jussi Halla-aho i sitt linjetal på Sannfinländarnas partimöte.

- Det är ett problem att den trångsynta atmosfären gör det allt svårare att kritisera den rådande linjen, sade Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho till sina partimedlemmar i Tammerfors på söndag eftermiddag.

Han fortsatte med att påminna att det under kalla kriget var socialt oacceptabelt att kritisera Sovjetunionen.

- I dagens Finland har invandring, islam, sexuella minoriteter, Europeiska unionen och flera andra frågor blivit det nya Sovjetunionen, sade Halla-aho.

Halla-aho menade också att det blivit vanligare att åsiktsyttring leder till juridiska eller ekonomiska sanktioner, och att lagarna om yttrandefrihet därför behöver förnyas.

"Journalisterna stämplar oss som ensaksparti"

I talet i övrigt tog Halla-aho upp att journalisterna fortfarande målar upp Sannfinländarna som ett ensaksparti om invandring. Sedan lyfte han upp att offentliga skattemedel inte ska gå till underhåll av "dåligt integrerade invandrare" och att Sannfinländarna är det enda partiet som jobbar med att bekämpa det han (på finska) kallar "haittamaahanmuutto", den skadliga invandringen.

Halla-aho poängterade också att Sannfinländarna till skillnad från många andra partier finns till för både stad och landsbygd och är jämnstarkt mellan både arbetare, företagare och arbetslösa. Han sade att partiet har hittat de frågor som förenar de här olika grupperna och att partiet ska fortsätta satsa på dem.

Gräl om sättet att välja partifullmäktige

Talet avslutade Sannfinländarnas partimöte i Tammerfors. Omkring 1400 sannfinländare har samlats där den här helgen för partimöte.

Under söndagen valde mötet de 48 medlemmar som ska sitta i partifullmäktige. Då kritiserade en del mötesdeltagare hur valet går till.

Att medlemmarna i partifullmäktige väljs genom förslag från ordförandena för partikretsarna har väckt kritik tidigare, och nu presenterades två olika listor för kandidaterna från Södra Savolax krets.

Jussi Halla-aho medgav att reglerna behöver ses över till nästa partimöte.

Partiledningen förnyades

De stora personvalen inom partiet hölls på lördag. Då valdes Jussi Halla-aho om som partiordförande, utan motkandidat.

Till första vice ordförande valdes Riikka Purra, riksdagsledamot sedan i år och kommunalpolitiker i Kyrkslätt.

Simo Grönroos ja Riikka Purra Perussuomalaisten puoluekokouksessa .
Riikka Purra och Simo Grönroos sitter nu på två av de tyngsta posterna inom partiet, första vice ordförande respektive partisekreterare. Simo Grönroos ja Riikka Purra Perussuomalaisten puoluekokouksessa . Bild: Mikko Ahmajärvi/Yle Sannfinländarna,Simo Grönroos,Riikka Purra

Andra vice ordförande blev Arja Juvonen, riksdagsledamot för tredje perioden, och som tredje vice ordförande fortsätter riksdagsledamot Juho Eerola.

Simo Grönroos efterträder Riikka Slunga-Poutsalo som partisekreterare. Grönroos är verksamhetsledare för Sannfinländarnas tankesmedja Suomen Perusta, fullmäktigeledamot i Esbo och även medlem i Suomen sisu.

Läs också