Hoppa till huvudinnehåll

Känslosam Sofia Jakobsson tillägnade målet till sin lillebror: ”Vet hur gärna han hade velat vara här”

Sofia Jakobsson jublar
Sofia Jakobsson gjorde sitt första VM-mål då Sverige besegrade Tyskland. Sofia Jakobsson jublar Bild: imago images / HMB-Media/ All Over Press fotboll,Dam-VM i fotboll 2019,Sveriges damlandslag i fotboll,Sofia Jakobsson

Sofia Jakobssons första VM-mål kunde inte ha kommit vid ett bättre tillfälle. Det var hon som kvitterade några minuter efter Tysklands ledningsmål. I den andra halvleken avgjorde Stina Blackstenius och Sverige gick till semifinal.

Det senaste halvåret har varit tungt för Sofia Jakobsson och hennes familj. I vintras var Jakobssons lillebror med om en fallolycka och skadade huvudet svårt.

Han fick en hjärnblödning och svävade mellan liv och död då han låg nersövd i tolv dagar. Brodern överlevde och kämpar nu för att komma tillbaka till ett normalt liv.

Under VM har brodern alltid funnits i Sofia Jakobssons tankar och efter Sveriges seger över Tyskland i kvartsfinalen tillägnade hon sitt kvitteringsmål till honom.

– Det här målet är för honom. Jag vet hur gärna han hade velat vara här och fått krama om mig ordentligt. Han betyder väldigt mycket för mig och har haft det tufft men ändå funnits där för mig.

– Jag spelar för honom och jag vet hur stolt han är över mig. I dag sa han att det blir din match, säger Jakobsson till Sportbladet.

Sofia Jakobsson springer ifrån två tyska backar och skjuter ett skott
Jakobsson kvitterade i den 22:a minuten. Sofia Jakobsson springer ifrån två tyska backar och skjuter ett skott Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press fotboll,Dam-VM i fotboll 2019,Sveriges damlandslag i fotboll,Sofia Jakobsson

"Vi går för guld"

Sveriges 2–1-seger betydde att laget bröt förbannelsen mot Tyskland i mästerskapssammanhang. Innan gårdagens match hade Sverige inte besegrat Tyskland på 24 år.

– Vi gör det här tillsammans och är ett fantastiskt lag. Vi visar att vi är otroligt bra och det känns så skönt att få besegra Tyskland i en stor turnering och det är vi som går vidare, säger Jakobsson till SVT.

VM fortsätter för Sveriges del på onsdag då man möter Holland i semifinalen. Och de svenska spelarna är inte nöjda, man suktar efter något riktigt stort.

– Sverige är tillbaka på världskartan. Vi har en jättestor chans att slå ut Nederländerna. Vi ska gå hela vägen, det finns inget annat. Vi går för guld nu, säger Kosovare Asllani till Expressen.

Läs mera:

Sverige skrällslog Tyskland och är klart för VM-semifinal: ”Inte alls omöjligt att de går ända till final”

Kvartsfinalerna i dam-VM i fotboll avrundades med en blågull överraskningsseger. Sverige vände och vann mot Tyskland med 2–1 efter bland annat ett mål av formstarka Stina Blackstenius. Det får Yle Sportens expert att hylla laget.