Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Sannfinländarna putsar fasaden, men låter etnonationalisterna ta ton

Halla-aho.
Jussi Halla-aho under Sannfinländarnas partimöte i Tammerfors den 29 juni 2019. Halla-aho. Jussi Halla-aho

Sannfinländarnas partimöte i Tammerfors gav inte något alldeles tydligt svar på vart partiet är på väg. Å ena sidan vill man framstå som mera rumsrent, å andra sidan tar etnonationalisterna inom partiet ton.

I sitt linjetal vid partimötet i Tammerfors konstaterade partiledaren Jussi Halla-aho att han egentligen inte hade behövt hålla något tal.

Allra minst ett linjetal, eftersom partiets linje nu borde vara solklar för alla.

Samma berättelse upprepades till leda under de två dagarna i Tammerfors.

De ruttna äggen är borta, förklarade en partimedlem.

För två år sedan splittrades partiet och lade radikalt om kursen. Partimötet i Tammerfors gav ändå motstridiga svar på vart man egentligen är på väg.

Ett svar är att man vill bli mera rumsrent.

– Vi måste bli bättre på att förklara för medborgarna att vårt alternativ inte handlar om svartsynthet, elakhet eller grymhet, utan om realism och sunt förnuft, sade Halla-aho när han inledde mötet.

Partiet vill bli störst bland alla finländare

Partiet är för tillfället störst i partimätningarna, men enligt Halla-aho borde man kunna bli ännu större.

Han påpekade att partiet nu är lika stort bland löntagare, företagare och arbetslösa. Av allt att döma utgör partiet ett klart alternativ för en stor del av finländarna.

Halla-ahos sakliga och analytiska framträdanden är ett led i strategin.

Enligt Hallo-aho har medierna ändå demoniserat Sannfinländarna till den grad att det hindrar ännu fler finländare att rösta på dem.

Nu ska man putsa fasaden utan att ge avkall på budskapet. Halla-ahos sakliga och analytiska framträdanden är ett led i den strategin.

Inför mötet kom det också fram att Halla-aho har lämnat den radikala nationalistiska organisationen Suomen Sisu.

Han vill inte själv berätta varför, men beslutet kan göra det lättare för till exempel Samlingspartiet att sitta i samma regering med honom.

Samtidigt tar etnonationalisterna ton

Ett annat svar på frågan om vart partiet är på väg ger de många partimedlemmar som nu öppet väljer att kalla sig etnonationalister.

För dem avgör det genetiska arvet vem som är finländare.

De finns inte minst inom partiets ungdomsorganisation och de hör också i allmänhet till just Suomen Sisu, som anser att riktiga finländare är ättlingar till dem som bosatt sig i landet under förhistorisk tid.

Den nyvalde partisekreteraren Simo Grönroos har inga planer på att lämna Suomen Sisu.

Begreppet etnonationalism nämndes påfallande ofta i korridorerna vid partimötet. Många kände ett behov att ta avstånd från det som de betraktar som rena stolligheter.

Kanske ska man inte överdramatisera de ideologiska skillnaderna inom partiet.

Halla-aho nämnde förstås ändå inte schismen i något av sina tal.

Sannfinländarna har en tradition av att flörta med de mest radikala väljarna och dra nytta av de mest radikala rösterna inom partiet. Den traditionen fortsätter och gränserna för vad som tillåts flyttas fram.

Kanske ska man inte heller överdramatisera de ideologiska skillnaderna inom partiet.

Jussi Halla-aho hörde till Suomen Sisu i många år och verkade inte då ha några problem med organisationens definitioner på finländare.

Och något moderat parti bygger ändå inte Halla-aho.

I sitt linjetal gav Halla-aho en försmak av vad som händer om partiet får makten.

– Att kritisera invandring, islam, sexuella minoriteter och EU har blivit lika oacceptabelt som det var att kritisera Sovjetunionen under kalla kriget, sa Halla-aho.

Han vill nu ändra de lagar som reglerar yttrandefriheterna så att man får tala fritt också om det råkar såra någon annan människa, som han uttryckte det.

Läs mera:

Jussi Halla-aho vill förnya lagarna om yttrandefrihet: "Att kritisera invandring, islam, sexuella minoriteter och EU har blivit lika oacceptabelt som det var att kritisera Sovjetunionen under kalla kriget"

Eftersom det blivit vanligare med juridiska och ekonomiska sanktioner bara för att man uttrycker sin åsikt behöver lagarna om yttrandefrihet förnyas, sade Jussi Halla-aho i sitt linjetal på Sannfinländarnas partimöte.

Läs också