Hoppa till huvudinnehåll

Massprotester i Sudans huvudstad Khartoum - minst fem demonstranter dödade av prickskyttar

Demonstration i Khartoum
Demonstrerande folkmassor i Khartoum. Demonstration i Khartoum Bild: AFP / Lehtikuva Sudan,demonstration,Khartoum

Upp till flera hundra tusen människor deltog i demonstrationerna mot militärstyret i Sudan på söndagen.

Minst sju personer dödades och över 180 skadades under dagen uppger Sudans statsägda nyhetsbyrå. Oppositionen uppger att minst fem demonstranter dödades.

Prickskyttar uppges ha beskjutit demonstranter i flera städer i landet.

Söndagens demonstration är den största i Sudan sedan över 100 människor dödades när militären försökte krossa protesterna i början av juni.

Maktkampen mellan demonstranter och militärjuntan har pågått sedan april då militären efter ett månader långt folkligt uppror steg in och störtade diktatorn Omar al-Bashir.

Al-Bashir tog själv makten genom en statskupp 1989.

Det militära rådet har visat sig vara ovillig att lämna ifrån sig makten. Men merparten av folket i Sudan är trötta på militärstyre.

‒ Landet har i årtioden styrts av militären. Det har inte fungerat och kommer inte att fungera, säger demonstranten Nada Adel, 28.

‒ Trots det de gjorde mot oss, trots alla de dödade så komme rinte revolutionen att dö i ungdomens hjärtan.

Söndagens massdemonstrationer visar att demonstrationsrörelsen fortfarande är stark. Enligt vissa uppskattningar var demonstrationerna större än de som tvingade bort al-Bashir.

Enligt iakttagare är militärjuntan klart pressad och har kommit med löften att återuppta förhandlingarna med oppositionen.

Men många demonstranter är ovilliga att lita på militärjuntan efter massakern den 3 juni.

Källor: AFP, Reuters, BBC

Läs mera:

Sudans demokratiaktivister står ensamma samtidigt som militärjuntan samlar stöd

Demokratidemonstranterna i Sudan har lämnats ensamma av omvärlden samtidigt som pengar från bland annat EU flyter in i militärjuntans fickor. Dödssiffran efter säkerhetsstyrkornas attack mot demonstranterna i Sudans huvudstad Khartoum på måndagen har stigit till över hundra.