Hoppa till huvudinnehåll

Närmare ett dygn av förhandlingar bar inte frukt - toppmötet fortsätter på tisdag

Toppmötet återupptas senare
Toppmötet återupptas senare Bild: AFP / Lehtikuva EU,toppmöten,Bryssel

Långa förhandlingar i Bryssel ledde inte till resultat, och EU återupptar sitt utnämningsmöte på tisdag. Timmermans anses fortsättningsvis ligga bra till för posten som kommissionsordförande.

EU:s nattliga förhandlingar i Bryssel utmynnade i ett frukostmöte som inte gav resultat. Förhandlingarna återupptas i morgon.

Det fransk-tyska förslaget om att nederländaren Frans Timmermans skulle utses till ordförande för EU-kommissionen har stött på motstånd både bland en del östliga medlemsländer samt bland de statschefer som hör till den borgerliga EPP-familjen.

Ni ligger ändå ett förslag på bordet där Frans Timmermans skulle utses till kommissionsordförande och bulgariska Kristalina Georgieva (EPP) till ordförande för Europeiska rådet. Margrethe Vestager är påtänkt som första viceordförande för kommissionen.

Frans Timmermans
Frans Timmermanns Frans Timmermans Bild: AFP / Lehtikuva Frans Timmermans
Kristalina Georgieva och Margrethe Vestager
Kristalina Georgieva och Margrethe Vestager (Arkivbild 2016) Kristalina Georgieva och Margrethe Vestager Margrethe Vestager,Kristalina Georgieva
Sloveniens premiärminister Marjan Sarec, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och EU:s höga representant för utrikesfrågor Federica Mogherini inför maratonmötet
Sloveniens premiärminister Marjan Sarec, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och EU:s höga representant för utrikesfrågor Federica Mogherini inför maratonmötet Sloveniens premiärminister Marjan Sarec, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och EU:s höga representant för utrikesfrågor Federica Mogherini inför maratonmötet Bild: AFP / Lehtikuva EU,Bryssel,toppmöten

Frans Timmermanns har varit ett starkt namn

Ingen vet tillsvidare vem som kommer att bli EU:s nästa kommissionsordförande - men man vet med stor sannolikhet vem det inte kommer att bli.

Tysken Manfred Weber som är borgerliga EPP:s kandidat för jobbet har ifrågasatts under processens gång och av allt att döma slog man vid G20-mötet i Osaka de sista spikarna i kistan för Webers kommissionsdrömmar.

Nederländska socialdemokraten Frans Timmermans stjärna har varit stigande. Rådsordföranden Donald Tusk har enligt uppgift föreslagit att medlemsländerna ska sluta upp bakom en socialdemokratisk kommissionsordförande.

Det här skulle innebära att jobben som ny rådsordförande, hög utrikespolitisk representant och talman för Europaparlamentet fördelas mellan EPP och liberalerna.

Om Timmermans blir kommissionsordförande kan tidigare chefen för Finlands bank Erkki Liikanen sannolikt säga farväl till sina ambitioner att bli ny ECB-chef. Det är nämligen osannolikt att två av de fem toppjobb som diskuteras skulle gå till EU-parlamentets näst största grupp.

Finländarna är dock inte helt utanför. Nuvarande chefen för Finlands bank Olli Rehn som har bakgrund i den liberala gruppen har setts som ett starkt alternativ för posten som centralbankschef.

Läs mera:

Kommentar: Merkel och Macron spelar första fiolen i kväll när medlemsländerna ska komma överens om hur EU-toppjobben ska fördelas

Luften är tät av rykten inför kvällens EU-möte som kan bli avgörande med tanke på fördelningen av unionens toppjobb, skriver Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu.

39-5745045d19bd039b2e8

Läs också