Hoppa till huvudinnehåll

Symboliskt viktigt toppmöte mellan Trump och Kim - men hindren för ett avtal kvarstår

Kim Jong- Un och Donald Trump skakar hand efter toppmötet i den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea.
Kim Jong- Un och Donald Trump skakar hand efter toppmötet i den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea. Kim Jong- Un och Donald Trump skakar hand efter toppmötet i den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea. Bild: AFP / Lehtikuva Kim Jong-un,Donald Trump

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un skakade hand vid demarkeringslinjen mellan Nord- och Sydkorea.

Kort efter det bjöd Kim sin amerikanska kollega att stiga in i Nordkorea. Ett kliv senare var Trump den första amerikanska presidenten som besökt Nordkorea.

Trump och Kim samtalade sedan i knappt en timme, vilket enligt Trump var betydligt längre än planerat.

"Lyckat möte"

Enligt presidenten var mötet en framgång.

‒ Det här är en legendarisk och mycket historisk dag, sade Trump efter mötet.

Trump kritiserade samtidigt dem som kallat de två tidigare toppmötena mellan honom och Kim för misslyckanden.

Donald Trump tar det historiska steget in i Nordkorea.
Donald Trump tar det historiska steget in i Nordkorea. Donald Trump tar det historiska steget in i Nordkorea. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

Han underströk att spänningarna mellan USA och Nordkorea minskat sedan det första toppmötet. Han berömde den ”fantastiska vänskapen” mellan honom och Kim.

Även Kim sade att relationen mellan honom och Trump är fantastisk. Han tillade att den relationen kommer att hjälpa Nordkorea och USA att lösa knutarna i kärnvapenförhandlingarna.

‒ Jag är övertygad om att vår goda relation kommer att göra det möjligt att klara av hindren som står i vår väg, sade Kim.

Enligt parterna arrangerades mötet på mindre än ett dygn, vilket också är ett bevis på goda relationer.

Symboliskt viktigt

Mötet mellan Trump och Kim var till stor del symboliskt. Det är ett sätt att visa att det resultatlösa toppmötet i Vietnam tidigare i år inte var slutet på förhandlingarna mellan länderna.

Efter söndagens besök i Nordkorea sade Trump att kärnvapenförhandlingarna med Nordkorea kommer att fortsätta inom några veckor.

Att processen återupptas är ett framsteg, även om det är oklart hur långlivat det blir.

‒ Dagens möte var betydelsefullt för att det bärgade de problemdrabbade förhandlingarna på lägre nivå, säger Shin Beom-Chul vid Asan Institute for Policy Studies i Seoul.

‒ Men Nordkorea kan enkelt ändra sin inställning, även om Trump nu har besvarat Kims önskan om en process som förs från toppen och sedan nedåt, säger han.

Kim till Washington?

Trump sade även att han bjudit in Kim till Washington och att besöket kommer att bli verklighet vid rätt tidpunkt. När det blir det är tills vidare oklart. Kim ska även ha bjudit in Trump till Pyongyang.

Men de stora hindren för en lösning på kärnvapenfrågan är oförändrade.

Nordkoreas ledning ser kärnvapen som en garanti för sin fortlevnad. USA kräver i sin tur att Nordkorea skrotar sitt kärnvapenprogram innan sanktionerna mot landet hävs.

President Trump försäkrade att båda parterna verkligen vill uppnå ett avtal, men att snabbhet inte är en faktor.

‒ Vi siktar inte på att göra det snabbt. Vi sikar på att få rätt lösning, sade han.

Källor: Reuters, AFP, AP