Hoppa till huvudinnehåll

Alla NHL-klubbar får nu försöka roffa åt sig Aho, Laine och Rantanen – då offer sheet senast användes höll det på att resultera i klubbchefsslagsmål

Sebastian Aho, Patrik Laine och Mikko Rantanen.
Sebastian Aho, Patrik Laine och Mikko Rantanen. Sebastian Aho, Patrik Laine och Mikko Rantanen. Bild: All Over Press Sebastian Aho,Patrik Laine,Mikko Rantanen

Under den sista veckan i juni har samtliga NHL-klubbar haft tillstånd att föra diskussioner med kontraktslösa spelare och på måndagskvällen börjar resultaten redovisas. Många experter tror att en värvningsmetod som kallas för offer sheet kommer att dammas av i år. Då en spelare senast värvades på det sättet höll det på att resultera i slagsmål mellan Brian Burke och Kevin Lowe.

Trots att NHL har sommarlov så bjuder den första veckan i juli hockeyfansen på stor spänning och möjligen också dramatik. Nu konstrueras nämligen nästa säsongs lag.

Somrarna 2015–2016 kritade många lovande spelare på nykomlingskontrakt med sina klubbar. Dessa har precis löpt ut och de unga stjärnorna kommer nu att mångdubbla sina löner med hjälp av feta avtal som för majoriteten kommer att resultera i kontrakt som är värda mellan 50 och 90 miljoner dollar.

Torontos Mitch Marner tycker att han är värd lika mycket som Auston Matthews med 11,6 miljoner i snittlön.
Torontos Mitch Marner tycker att han är värd lika mycket som lagkamraten Auston Matthews med 11,6 miljoner i snittlön. Torontos Mitch Marner tycker att han är värd lika mycket som Auston Matthews med 11,6 miljoner i snittlön. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Mitch Marner

Till denna skara spelare hör finländarna Sebastian Aho (Carolina), Patrik Laine (Winnipeg) och Mikko Rantanen (Colorado). I den namnstarka forwardsskaran ingår även stjärnor som Kyle Connor (Winnipeg), Mitch Marner (Toronto), Brayden Point (Tampa Bay) och Matthew Tkachuk (Calgary).

Vad är offer sheet?

NHL-juridiken är samtidigt komplicerad och fascinerande.

De unga spelarna som saknar kontrakt är nu restricted free agents (RFA), begränsade fria agenter. Det innebär att deras tidigare klubbar fortsättningsvis sitter på spelarrättigheterna, men att spelarnas förhandlingspositioner har stärkts.

Spelarna kan nu ta emot kontraktserbjudanden från andra klubbar, så kallade offer sheets. Erbjuder en klubb en offer sheet som spelaren dessutom accepterar, så är den gamla klubben inom en vecka tvungen att matcha erbjudandet – med hull och hår – för att behålla spelaren.

Förenklat går det till så här:

  1. I NHL är det strikt förbjudet att kontakta konkurrerande klubbars spelare utan tillstånd. Efter midsommar är förhandlingsfönstret ändå öppet för alla. Då kan samtliga NHL-klubbar fritt samtala med kontraktslösa spelare.
  2. Om en begränsad fri agent gillar vad en annan klubb erbjuder kan han från och med den 1 juli teckna på ett bindande offer sheet-kontraktsförslag. Spelaren har även möjlighet att tacka nej till ett erbjudande och då rinner allt ut i sanden.
  3. Om spelaren accepterar det hela konfronteras den tidigare klubben omedelbart med det undertecknade kontraktsförslaget. Klubben har en vecka tid på sig att bestämma sig: acceptera det i sin helhet eller släppa iväg spelaren.
  4. Bestämmer sig klubben för att behålla spelaren gäller de kontraktsvillkor som spelaren och den konkurrerande klubben har förhandlat fram.
  5. Bestämmer sig klubben för att inte gå med på det resulterar det i ett klubbyte. Den tidigare klubben kompenseras enligt en på förhand bestämd prislista som består av draftval. Kompensationen beror på spelarens årslön i den nya klubben.
SnittlönKompensation
0 – 1 395 053Ingenting
1 395 054 – 2 113 7161 tredjeval
2 113 717 – 4 227 4371 andraval
4 227 438 – 6 341 1521 förstaval, 1 tredjeval
6 341 153 – 8 454 8711 förstaval, 1 andraval, 1 tredjeval
8 454 872 – 10 568 5892 förstaval, 1 andraval, 1 tredjeval
10 568 590 –4 förstaval

Exempel: Montreals klubbchef Marc Bergevin väljer att erbjuda Sebastian Aho i Carolina ett femårskontrakt värt 52,5 miljoner dollar (10,5 miljoner per säsong). Aho väljer att godkänna förslaget och passar därmed bollen vidare till Carolina.

Carolinas general manager Don Waddell har en vecka på sig att bolla mellan två alternativ: antingen matchar han Montreals bud, eller så flyttar finländaren till Montreal som kompenserar Carolina med fyra draftval. Två förstaval, ett andraval och ett tredjeval.

Cheveldayoff och Waddell säger sig matcha allt

För att kunna erbjuda en offer sheet behöver klubben ha tillgång till samtliga de draftval som krävs som kompensation. Det ligger naturligtvis i spelarnas intressen att bli erbjudna offer sheet-avtal eftersom dessa förstärker deras förhandlingsposition.

En allmän uppfattning har varit att det bland ligans klubbchefer råder en hederskodex om att inte erbjuda offer sheets, eftersom dessa trissar upp klubbarnas lönekostnader.

I media har det under våren och sommaren vilt spekulerats om att offer sheets inte längre skulle vara tabu och att sådana kommer erbjudas denna sommar. Även klubbchefer har hunnit intyga att offer sheet är ett verktyg som de facto får och nu kanske även kommer att användas.

Sebastian Ahos klubbchef heter Don Waddell.
Sebastian Ahos klubbchef heter Don Waddell. Sebastian Ahos klubbchef heter Don Waddell. Bild: Jeff Speer/Icon Sportswire/AOP Don Waddell

Både Ahos klubbchef Don Waddell och Laines general manager Kevin Cheveldayoff har redan hunnit deklarera att de kommer att matcha alla bud.

I förhandssnacket har åtminstone Montreals Marc Bergevin och New York Islanders Lou Lamoriello spekulerats överväga möjligheten att erbjuda någon ett offer sheet-kontraktsförslag.

Deadline: 1 december

Om ingen konkurrerande klubb erbjuder en offer sheet som accepteras har de begränsade fria agenterna och NHL-klubbarna som äger rättigheterna gott om tid för att komma överens.

Först den 1 december behöver spelaren ha ett NHL-kontrakt. Annars spolieras hela säsongen för spelarens del.

Förra säsongen varade förhandlingsprocessen mellan Toronto och William Nylander längst. Svensken tecknade den 1 december ett sexårskontrakt som var värt 45 miljoner dollar.

Ska vi slåss?

Offer sheets har under de senaste åren lyst med sin frånvaro. År 2013 erbjöd Calgary Coloradoanfallaren Ryan O’Reilly ett tvåårskontrakt värt 10 miljoner dollar. Colorado matchade direkt och behöll honom slutligen i fyra säsonger innan centern sommaren 2015 ingick i en bytesaffär med Buffalo.

Det senaste offer sheet-klubbytet skedde för tolv år sedan. Då flyttade anfallaren Dustin Penner från Anaheim till Edmonton i utbyte mot tre draftval: ett första, andra och tredje i draften 2008.

Ryan Getzlaf och Dustin Penner firar ett mål i maj 2007. Teemu Selänne avgjorde slutspelsmatchen mot Detroit med ett snyggt förlängningsmål.
Ryan Getzlaf och Dustin Penner firar ett mål i maj 2007. Teemu Selänne avgjorde slutspelsmatchen mot Detroit med ett snyggt förlängningsmål. Ryan Getzlaf och Dustin Penner firar ett mål i maj 2007. Teemu Selänne avgjorde slutspelsmatchen mot Detroit med ett snyggt förlängningsmål. Bild: Denise Agostini / Alamy / AOP Ryan Getzlaf,Dustin Penner

Offer sheet-värvningen av Penner sommaren 2007 ledde till en infekterad och utdragen tvist mellan klubbcheferna Kevin Lowe (Edmonton) och Brian Burke (Anaheim). Enligt Burke föreslog Lowe till sist i en radiointervju att klubbledarna kunde ta till knytnävarna för att lösa konflikten.

Burke höll på att leta reda på en lada där slagsmålet kunde äga rum då ligachefen Gary Bettman ryckte in för att gjuta olja på vågorna.

Källa: Capfriendly

Läs också

Nyligen publicerat - Sport