Hoppa till huvudinnehåll

EU skärper reglerna för drönarflygning - förbjudet att flyga drönare utan utbildning år 2020

Niko Laurila tar flygfoton av Borgå.
En drönare med kamera. Niko Laurila tar flygfoton av Borgå. Bild: Yle/Fredrika Sundén fsbilder

Från och med juli 2020 blir det olagligt att flyga drönare utan utbildning. Den obligatoriska utbildningen för att få flyga en drönare kommer att innefatta en nätkurs samt tentamen.

Tidigare har de som är intresserade av drönarflygning kunnat lära sig flyga drönare på egen hand och med hjälp av andra.

Marko Saikkonen lärde sig att styra drönaren tillsammans med andra drönarentusiaster.

- Jag hade två handledare som hjälpte mig på vägen. Med hjälp av dem fick jag en uppfattning om hur man flyger drönare på ett säkert sätt.

Marko fick också vägledning i hur han skulle ta hänsyn till annan flygtrafik, avstånd till flygplatser och lämplig flyghöjd.

I Finland har antalet drönarentusiaster ökat de senaste åren. Det är svårt att uppskatta antalet människor som flyger drönare, men siffran kan ligga på cirka 100 000 entusiaster, enligt Jukka Hannola, ledande sakkunning på trafiksäkerhetsverket Trafi.

Syftet med utbildning är att öka säkerheten

Den obligatoriska nätbaserade utbildningen kommer att kunna utföras på trafiksäkerhetsverket Trafis hemsida. Beslutet om avgiften för utbildningen fattas senare av Kommunikationsministeriet.

Genom de nya förordningarna blir det olagligt att flyga drönare utan utbildning, men även andra förändringar träder i kraft nästa år.

- Ändringarna är bland annat att uppdelningen mellan kommersiell verksamhet och fritidsverksamhet upphör, flyghöjden sänks från 150 meter till 120 meter och att alla aktörer bör vara registrerade, berättar Hannola.

De nya förordningarna gäller nya och gamla entusiaster - alla måste registrera sig. Enligt Hannola kommer de nya förordningarna sannolikt att öka säkerheten.

Marko Saikkonen flyger sin drönaren.
Marko Saikkonen flyger sin drönare. Marko Saikkonen flyger sin drönaren. Bild: Ville Tiirikainen / Yle drönare (obemannad luftfarkost)

Drönarentusiast positivt inställd till utbildning

Marko Saikkonen ser inte sig själv hindras av den obligatoriska nätutbildningen.

- Det kan hända att vissa upplever den som besvärlig. Förhoppningsvis blir det lätt att genomföra utbildningen, så att det inte orsakar så mycket irritation bland hobbyister.