Hoppa till huvudinnehåll

För höga halter radongas i Lovisa kyrka - ska åtgärdas med radonbrunnar

lovisa kyrka i sommarskrud
Arkivbild. lovisa kyrka i sommarskrud Bild: YLE/Stefan Härus lovisa kyrka

Mätningar utförda under våren visar att radonhalten i kyrkan klart överstiger den tillåtna gränsen. Man jobbar nu med att åtgärda problemen.

Kyrkoherde Stina Lindgård från Agricola svenska församling berättar att läget är under kontroll och att fyra radonbrunnar kommer att byggas utanför kyrkan.

- Vi har tillsammans med Strålsäkerhetscentralen funderat och planerat hur vi ska få saken åtgärdad. Radonbrunnarna ska få ner radonvärdet till en godkänd nivå, säger Lindgård.

Lindgård berättar att brunnarna ska byggas under sommaren och man strävar till att göra reparationer så att det inte stör verksamheten. Det går bra att besöka kyrkan under sommaren.

- Det är inte farligt att vara i kyrkan. Det går bra att besöka kyrkan i korta repriser, dock ska man inte vistats i den långa tider.

Arbetet borde vara klart i slutet av sommaren.

- Senast den sista augusti tror jag att det är klart, säger Lindgård.

Snabbfakta: Vadå radon?

  • Radon är en radioaktiv gas som kan förekomma inomhus i skadliga mängder. Marken under huset är den viktigaste källan för radon inomhus. Gasen sipprar in i bostaden via sprickor i husgrunden.
  • Radon har ingen lukt eller färg och det enda sättet att ta reda på radonhalten i inomhusluften är att mäta den. Om radonhalten är för hög, så kan man sänka halten t.ex. med en radonsugare. Lättast är det ändå att avvärja radonet preventivt då huset byggs.
  • Ungefär hälften av den stråldos finländare får orsakas av radon i inomhusluften.
  • Långvarigt boende i bostäder med hög radonhalt ökar avsevärt risken för lungcancer. I Finland insjuknar årligen ca 300 personer i lungcancer på grund av radon.

Källa: Strålsäkerhetscentralen STUK

Du kan läsa mer om radon på Strålsäkerhetscentralens sidor.