Hoppa till huvudinnehåll

Gränsen för anrikat uran uppges ha överskridits i Iran

Kärnenergianläggning i Arak i Irak.
Kärnenergianläggning i Arak i Irak. Kärnenergianläggning i Arak i Irak. Bild: AFP / Lehtikuva Iran,uran,kärnenergi,kärnvapen,Urananrikning

Iran uppges ha spräckt gränsen för tillåten mängd låganrikat uran.
Gränsen är cirka 300 kg UF6-uran i lager enligt kärnenergiavtalet från 2015 - ett avtal som USA har lämnat.

Iran meddelade för en tid sedan att landet planerar att överskrida de tillåtna nivåerna inom kort.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif sade i dag till nyhetsbyrån ISNA att Iran har spräckt gränsen på 300 kilo UF6-uran.

En talesman för utrikesministeriet sade dock att Irans avsikt att bryta mot kärnenergiavtalet "går att ändra".

IAEA har utfört inspektioner

Enligt Irans nyhetsbyrå Fars beräknade den internationella atomenergiorganisationen IAEA i dag vilka mängder som fanns lagrade i Iran.

Under måndag kväll bekräftade IAEA:s talesperson att Iran anrikat mer uran än det som tillåtits enligt kärnenergiavtalet.

Tidigare berättade IAEA att dess inspektörer besökt platsen och att de planerade att avge en rapport om urangränserna i Iram-

Europeiska länder har vädjat till Iran

Europeiska avtalsparter har vädjat till Iran i frågan och har bett landet hålla sig till avtalet trots USA:s sanktioner.

Iran sade å sin sida i fredags att europeiska länder inte har erbjudit Iran tillräckligt med skydd mot följderna av de amerikanska sanktionerna. Enligt Iran håller tiden på att rinna ut för Europas del.

Irans president Hassan Rouhani
Irans president Hassan Rouhani Irans president Hassan Rouhani Bild: EPA-EFE Iran,uran,kärnenergi,kärnvapen,Urananrikning,Hassan Rohani

Iran och USA på kollisionskurs

Iran har trappat upp sin produktion av anrikat uran som används till reaktorbränsle - men som potentiellt kan användas också till kärnvapen.

Irans agerande är en reaktion på att USA har återinfört sanktioner mot Iran.

Avsikten med kärnenergiavtalet har varit att hindra Iran från att producera kärnvapen. Iran gick med på att begränsa sitt kärnenergiprogram i utbyte mot hävda ekonomiska sanktioner.

Avtalet ingicks ursprungligen mellan Iran och Storbritannien, USA, Tyskland, Frankrike, Kina och Ryssland. USA lämnade avtalet i maj 2018.

Iran hävdar att dess kärnenergi tillverkas enbart för fredliga ändamål.

Källor: Reuters, BBC, AFP

Artikeln uppdaterades klockan 16:24 med uppgifter om att inspektörer bekräftar att Iran överskridit de tillåtna gränserna.