Hoppa till huvudinnehåll

Helander och Ruuskanen klara för friidrotts-VM – inga besked för häcklöparna ännu: ”Exceptionellt hög nivå i år”

Oliver Helander.
Oliver Helander får representera Finland igen. Oliver Helander. Bild: Christian Bruna / EPA-EFE / All Over Press Oliver Helander

Sju nya idrottare är klara för VM i Qatar, meddelar friidrottsförbundet. Bland andra får spjutkastarna Oliver Helander och Antti Ruuskanen förbereda sig på att tävla i Doha, men Toni Kuusela får ännu vänta. Det samma gäller också damerna på den korta häcken.

Utöver spjutduon är också Topi Raitanen (hinder), Alisa Vainio (maraton, eventuellt 10 000 meter), Ella Junnila (höjd), Tiia Kuikka (gång) – och Nagu IF:s Anne-Mari Hyryläinen (maraton) – nu klara för VM.

– Samtliga idrottare har klarat VM-gränsen i år med undantaget för Vainio, som gick under gränsen i maraton i fjol. På 10 000 meter har hon klarat gränsen till U23-EM i år, så det ser lovande ut också med tanke på VM, säger träningschef Kari Niemi-Nikkola.

Vainio inledde säsongen på veckoslutet i Jämsä, där hon klockade in 34.47,46.

I spjutkastning har alltså också Toni Kuusela klarat VM-gränsen, men får ännu vänta på en biljett till Qatar. Förbundet lär vänta på att Tero Pitkämäki ska inleda säsongen och det är förstås inte uteslutet att någon annan också går över gränsen ännu i sommar.

– Men Helander och Ruuskanen har kastat 86,93 respektive 85,15 och har med det bevisat att de hör hemma i VM-truppen, säger Niemi-Nikkola.

Positivt problem på korta häcken

På damernas korta häck har också både Nooralotta Neziri och Annimari Korte klarat gränsen, men får fortfarande vänta på att bli uttagna.

– Läget på den korta häcken är exceptionellt bra i sommar. Vi tar ut VM-resenärerna efter Kalevaspelen, säger Niemi-Nikkola.

Reetta Hurske har också gått under gränsen, men inte i statistikdugliga förhållanden. Lotta Harala håller på att återvända efter skadeproblem – och Matilda Bogdanoff har dessutom visat att också hon håller hög nivå i år.

Sedan tidigare har trestegshopparna Simo Lipsanen och Kristiina Mäkelä samt gångarna Jarkko Kinnunen och Veli-Matti ”Aku” Partanen varit klara för friidrotts-VM.