Hoppa till huvudinnehåll

I dag njuter man ännu i södra Finland av varmt sommarväder - sedan kommer regnen och kallare väder

Barn promenerar genom vattenpöl
Regnen i södra Finland kan i morgon vara rikliga. Barn promenerar genom vattenpöl Bild: Mostphotos regn,sommar,väderlek,paraply,barn (familjemedlemmar),vattenpölar,sommarregn

Ännu i dag, måndag, njuter man i landets södra och mellersta delar av somrigt och varmt väder. Det kommer troligen att till och med bli över 25 grader varmt i Nyland och sydost.

Enligt Yles meteorolog Kerttu Kotakorpi blir vädret ändå svalare och tydligt ostadigare från och med tisdag.

- Regn och åska har nått fram till norra och östra Finland redan i dag. I morgon kan regnen i landets södra delar vara ganska rikliga. Även åska kan förekomma. Längre norrut är regnskurarna mer konsekventa.

Största skillnaden i temperaturen sker i södra Finland. På onsdagen, som för tillfället ser ut att bli veckans kallaste dag, sjunker temperaturerna till 13-18 grader i landets södra och mellersta delar.

- Det ser inte ut att bli över 20 grader någonstans på onsdagen, säger Kotakorpi.

I norra Finland är det svalt hela veckan. Där kommer temperaturerna antagligen inte att överstiga tio grader.

För tillfället visar väderkartan inte på några som helst tecken på det varma och torra vädrets återvändo, säger Kotakorpi.

Ett litet hopp finns ändå alltid när det kommer till den finska sommaren.

- Om vädret överlag är ostadigt betyder det inte att det skulle regna hela tiden. Det är möjligt att det i vissa delar av landet inte kommer att regna alls, säger Kotakorpi.

- Dessutom kan det hända att temperaturen ibland stiger upp till 20 grader på dagar då det är uppehållsväder.

Varningarna för skogsbränder är ännu i kraft trots regnen, även i södra och västra Finland.

Månadens medeltemperatur var högre än vanligt i juni i största delen av landet, enligt Meteorologiska institutet. Det förekom även ovanligt mycket nattfrost, främst i Lappland.

Texten är en översättning av Yle Uutisets artikel Tänään etelässä nautitaan helteistä – huomenna säässä koittaa käännös: vesisateita ja kylmempää ilmaa skriven av Matti Kontinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes