Hoppa till huvudinnehåll

Kajakpaddling är bra för kroppen och knoppen – spända kontorsaxlar mjukas upp och den vackra naturen är som balsam för själen

En kvinna i en rosafärgad kajak i en å. Vattnet ganska grumligt. Det är Ingå å.
Susse Ekström i Ingå å eller Ingen å, eftersom den är stenig och svårframkomlig en bit längre inåt land. En kvinna i en rosafärgad kajak i en å. Vattnet ganska grumligt. Det är Ingå å. Bild: Yle / Linus Westerlund Kajak,Ingå,Ingå å,Västnyland,susanne ekström

Gillar du att vara ute på sjön, men har varken lust, tid eller pengar att investera i en båt? Då kan en kajak vara ett alternativ för dig.

Sjundeåföretagare Susanne "Susse" Ekström har utvidgat sin verksamhet och hyr numera ut kajaker, kanoter och SUP-brädor i Ingå. Skärgården bjuder på många pärlor, men att paddla längs Ingå å lönar sig däremot inte.

- Ingå å är nog mera Ingen å. Efter cirka 500 meter blir det så pass stenigt att man inte kan ta sig fram, säger Susse Ekström.

Hon rekommenderar att de ovana övar upp sin paddlingsteknik i ån där det är lugnt och ingen båttrafik. Ingå skärgård är däremot en pärla med många olika rutter och möjligheter.

Båtar och kajaker i samma trånga kanal

Just vid småbåtshamnen kan det vara ganska livlig båttrafik i och med att där också finns bränsle- och tömningsstation för fritidsbåtar, men Susse Ekström tror inte det det blir några större problem när båtfolk och paddlare ska samsas om samma utrymmen.

- Med kajak kommer man alltid fram på sådana platser som båtar inte klarar av och jag hoppas att alla kan ge rum för varandra, säger Susse Ekström.

Ingå gästhamn
Båtförare ska respektera människor som tar sig fram med kajak och paddlare ska också tänka på att en kajak till skillnad från en motorbåt kan ta sig fram på riktigt grunt vatten. Ingå gästhamn Bild: YLE / Linus Westerlund Ingå,Västnyland,ingå å

Efter att ha passerat den trånga kanalen och väl ute på öppet hav är det sedan lättare att röra sig. Med kajak paddlar man dessutom utanför farleden.

Den här sommaren ordnar Susse Ekströms företag både paddlingskurser och ledda paddlingsturer. Det går också bra att hyra kajak och paddla i väg på egen hand, men...

- Vi vill först veta hurdan erfarenhet paddlarna har. Hav är alltid hav, speciellt när det blåser.

Flytvästar hänger på en vägg
Flytväst är ett måste när man paddlar. Flytvästar hänger på en vägg Bild: YLE / Linus Westerlund Ingå,Västnyland,flytvästar

Man kan också tappa bort sig i skärgården. Därför borde man också kunna läsa sjökort.

- Till skillnad från orientering i skogen kan man inte urskilja holmarna på motsvarande sätt.

Susse Ekström kommer med lugnande besked till ovana och eventuellt oroliga paddlare.

- Vi kan komma efter med båt ifall man inte orkar eller klarar av att ta sig tillbaka på egen hand.

Använd hela kroppen om du inte vill få ont i armarna

I Ingå skärgård kan man välja mellan flera olika rutter.

Vana paddlare klarar av en rutt som är mellan 25 och 30 kilometer, men för nybörjare är det helt okej fast man landar mellan fem och tio kilometer. Det är inte farten eller distansen som är det viktiga när man paddlar för nöjes skull.

Oberoende av hur långt eller hur länge man tänkt paddla är det viktigt att tänka på tekniken. Många tror att det bara är armarna som arbetar, men Susse Ekström säger att det blir väldigt tungt om man bara använder armarna.

- I princip ska man använda hela kroppen. Gräver man med armarna får man förstås bra armmuskler men det blir nog väldigt jobbigt.

I motvind är allt tungt, men för kontorsråttor med spända axlar är det en ypperlig motion för överkroppen.

Pop också med ofrivilliga SUP-dopp

Kajakpaddling är fortfarande väldigt populärt. SUP har visserligen ökat i popularitet, men är fysiskt betydligt tyngre och svårare.

- Varma, soliga dagar vill man balansera på SUP-brädan. Man kan visserligen ta med sig sovsäcken på brädan, men nog är kajakerna populärare bland de som vill övernatta i skärgården, säger Ekström.

En glad man i mörk våtdräkt på en paddelbräda i ett blått hav. Han har en paddel i handen. Solen skiner. Sportig stämning.
SUP, eller Stand Up Paddling som träningsformen heter. En glad man i mörk våtdräkt på en paddelbräda i ett blått hav. Han har en paddel i handen. Solen skiner. Sportig stämning. Bild: © homydesign paddlare,Våtdräkt,motion

Kartor med med olika "överlevnadstips"

Riktigt var som helst får man inte ta i land eller övernatta, men hos Susse Ekström får man paddlingskartor där det står var man till exempel kan göra upp eld och var det finns rent dricksvatten. På kartan finns också tips på inkvartering och restauranger om man inte vill ta ut svängarna rejält och leva på naturens villkor till hundra procent.

- Vi hade ett gäng som åkte ut på en fredag och kom tillbaka på söndagen. De utforskade Barösundsområdet och hade hyrt en övernattningsstuga på Älgsjölandet, vilket var tur eftersom det råkade regna det veckoslutet. Alla vill inte bli genomsura och efter det ännu övernatta i tält, säger Susse Ekström.

Läs också