Hoppa till huvudinnehåll

Kampen om parlamentsbyggnaden i Hongkong - polisen tog till tårgas och batonger för att tvinga demonstranterna ur byggnaden

Demonstranter som brutit sig in i parlamentsbyggnaden i Hongkong.
Demonstranter vällde in i parlamentsbyggnaden efter att ha krossat glasdörren. Demonstranter som brutit sig in i parlamentsbyggnaden i Hongkong. Hongkong

I eftermiddags vällde ilskna demonstranter in i parlamentsbyggnaden i Hongkong. Nu har polisen lyckats tömma byggnaden genom att ta till de "kraftåtgärder" man hotade med tidigare.

Efter midnatt lokal tid lyckades hundratals poliser för att återta byggnaden. Poliserna sköt tårgas för att få demonstranterna att lämna byggnaden. Många demonstranter hann fly från platsen innan kravallpolisen stormade byggnaden.

Tidigare under måndagen skrev AFP att polisen under eftermiddagens gång retirerat längre in i byggnaden. Samtidigt jublade demonstranterna som tagit sig in i byggnaden och slog sönder allt i sin väg, rapporterade CNN.

Tv-bilder från platsen visade hur demonstranter tagit sig in i kammaren i byggnaden och sprejat slagord på väggarna. Enligt The Guardian hade den tidigare brittiska kolonialflaggan hängts upp på väggen i salen.

Demonstrationerna sker i samband med att tiotusentals människor dragit ut på gatorna under årsdagen för händelsen då Kina tog över Hongkong från Storbritannien.

Det handlar om protester mot Kinas växande inflytande i området och ett kontroversiellt lagförslag som innebär att Hongkong kan lämna ut brottsmisstänkta personer till Kina.

Lagberedningen har lagts på is, men demonstranterna kräver att den slopas helt och hållet. De kräver också att Hongkongs ledare Carrie Lam avgår.

Arga demonstranter i Hongkongs parlamentsbyggnad.
Arga demonstranter i Hongkongs parlamentsbyggnad. Hongkong

Våld, pepparsprej och krossat glas

Det tog flera timmar för demonstranterna att ta sig in. Medan demonstranterna använde sig av en stor metallvagn för att forcera entrédörren av glas.

Redan då höll polisen upp skyltar och varnade demonstranter att de skulle ta till våld om de tog sig igenom glaset. Senare varnade polisen demonstranterna att alla personer som tog sig förbi en metallport i byggnaden skulle gripas.

Varje gång har polisen fått lägga svansen mellan benen och låta bli att anfalla demonstranterna, som enligt BBC utrustat sig med hjälmar av plast, improviserade sköldar av kartong och paraplyer.

Tidigare försökte polisen använda sig av batonger och pepparsprej för att stoppa demonstranterna - utan resultat.

- Det här handlar om mer än ett lagförslag. Nu handlar det om Hongkongs autonomi, säger en demonstrant till BBC.

Regeringen har vädjat om ett omedelbart slut på våldsamheterna och uppger att de upphört alla lagberedelser kring den kontroversiella utlämningslagen.

Hongkong, demonstranter i parlamentsbyggnaden.
Hongkong, demonstranter i parlamentsbyggnaden. Hongkong

Källor: BBC, AFP, CNN, The Guardian, STT

Artikeln uppdaterades klockan 19:49 med uppgifter om att polisen börjat använda tårgas mot demonstranterna.

>Artikeln uppdaterades klockan 20:19 med uppgifter om att polisen lyckats tvinga demonstranterna ur byggnaden.

Läs mera:

Tumult vid en regeringsbyggnad i Hongkon

Våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter under årsdagsfirande i Hongkong

Polis och demonstranter har drabbat samman i Hongkong i samband med uppmärksammandet av årsdagen för det brittiska överlämnandet av staden till Kina. Tusentals maskerade hjälmförsedda demonstranter samlades i centrala Hongkong tidigt på morgonen lokal tid.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes