Hoppa till huvudinnehåll

Trädgårdsavfall som innehåller jättelokor, vresrosor och blomsterlupiner kan nu föras till Toppå

Jätteloka.
Jättelokan intar sakta närskogarna och sådan mark som inte odlas. Jätteloka. Bild: Yle/Lina Frisk Jätteloka

Invasiva främmande arter som samlats in från gårdar och trädgårdar tas emot vid avfallscentralerna Toppå i Åbo och Korvenmäki i Salo.

Enligt anvisningarna ska de främmande arterna packas tätt och man bör försäkra sig om att växtdelar inte sprids till omgivningen när man handskas med dem eller transporterar dem.

På grund av spridningsrisken bör de främmande arterna packas in i dubbla sopsäckar och lasset bör dessutom täckas med kåpa, presenning eller plast, meddelar Sydvästra Finlands Avfallsservice.

Av samma orsak får man inte heller obehandlat kompostera växtavfall som innehåller främmande arter eller lägga det bland räfsavfallet eller kvistarna.

En vresrosblomma med rosa kronblad och en gul mitt.
Vresrosen har spridit sig från trädgårdarna till stränderna. En vresrosblomma med rosa kronblad och en gul mitt. Bild: Anna Hellberg / Yle Vresros,Rugosarosor,trädgårdar,främmande arter,blommor,rosor

Till de mest kända främmande växtarterna i sydvästra Finland hör blomsterlupinen, vresrosen, jättelokan och jättebalsaminen.

Av djurarterna är den spanska skogssnigeln en främmande art som blir mera allmän i trädgårdar och på gårdsplaner. Även den sprider sig till nya områden med trädgårdsavfall och jordmaterial.

Läs också