Hoppa till huvudinnehåll

Vad vill du veta om myror?

Närbild på två hushästmyror som står på en sten och berör varnadra med mundelarna.
Kvällens tema är myror. Närbild på två hushästmyror som står på en sten och berör varnadra med mundelarna. Naturväktarna,myror,Hästmyror,Camponotus herculeanus

Har du en fråga om myror eller annat i naturen? Har du sett något konstigt du vill dela med dig av? Hör av dig till torsdagens sändning och fråga eller berätta, så får du höra vad kvällens experter har att säga om saken.

Den här gången är det Anders Albrecht och Katja Bargum som svarar på frågor, tillsammans med programledare Annika Ljungberg.

Katja Bargum
Katja Bargum gästar Naturväktarna på torsdagen den 4 juli för att svara på lyssnarnas frågor om myror. Katja Bargum Bild: Yle State Award for Public Information

Via frågeformuläret här kan du skicka in en fråga som har med natur och djur att göra.

Skicka din fråga till Naturväktarna

Lyssnarnas frågor och bilder publiceras i vår bildblogg. Det här utdraget innehåller de bilder som behandlas 4.7.

Naturväktarna sänds direkt i Yle Vega och på Yle Arenan på torsdagen 4.7 klockan 19.22-21.00.

Under sändningen kan du också ringa till numret 0600 11 12 13. Då är du med i direktsändningen. Du kan också skicka e-post till natur@yle.fi.

Man får gärna också skicka paket till oss – d.v.s. icke levande kryp eller fynd från naturen i en ask. Då kan experterna med hjälp av ett förstoringsglas eller ett mikroskop lättare säga vad det är för en art.

Brev, paket eller vykort skickas till Naturväktarna, PB 12, 00024 Yle.

Här kan du höra på sändningen på Yle Arenan. Första delen:

och andra delen:

Läs också

Natur

Vi drar till skogs registrerade 775 996 skogsbesök under två veckor!

Här har flest skogsbesök gjorts

 • Harsyran är vintergrön

  De syrliga bladen kan ätas året runt.

  Många har smakat på harsyrans syrliga blad. De innehåller oxalsyra som också finns i rabarber. Bladen är klöverlika, trebladiga och man kan äta dem året runt, för de är vintergröna. Bladen är omvänt hjärtlika bladen viker ihop sig när det blir kväll, men också när det regnar. Därför har man kallat harsyran för skogarnas barometer. Den fina, lilla blomman uppenbarar sig i april-juni.

 • Häggen är släkt med rosen

  Väldoftande blommor men stinkande bark.

  Häggen blommar i maj-juni. Blomdoften är förtrollande och man kan känna igen den på långt håll. Häggens bark, trä och blad luktar däremot illa, vilken man märker om man plockar en häggbukett - händerna får en kännspak odör. Lukten påminner lite om bittermandel. Också djuren lägger märke till lukten.

 • Bofinken, en energisk sångare

  Bofinken sjunger en fallande drill med sluttrudelutt.

  Bofinkens ljudliga sång hörs nästan över allt om våren. De första bofinkarna anländer i mars. Sången börjar man oftast höra i april. Ibland övervintrar bofinken i Finland. Bofinken, Fringilla coelebs, och lövsångaren, Phylloscopus trochilus, är de två vanligaste fågelarterna i Finland. Kännetecken: Bofinken är lätt att känna igen på sina dubbla vita vingband.

 • Vildsvinen blir vanligare i Västnyland

  Ändå så gott som omöjligt att säga hur många de är.

  Vildsvinsobservationerna har blivit vanligare på sistone, men det är så gott som omöjligt att säga hur många individer vi har i Västnyland. Det menar Mikael Wikström, som är specialplanerare vid Finlands viltcentral.

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Lokalt live: Hagabäckens rör rasar in och signalkräftan invaderar bäckens nedre lopp

  Vi sänder live kl. 15.15 och 16.00 på måndagen.

  Hagabäcken är en öringbäck mitt i centrala Helsingfors - men fiskarna hotas av giftiga utsläpp, invasiva arter och av att rören som bäcken leds genom håller på att falla sönder. Klockan 15.15 tar vi en titt på röret vid Krämertsskogsvägen och en spricka i den - 16.00 jagar vi signalkräftor i Köpingsparken.

 • Så här odlar du svamp hemma

  Den gråa ostronskivlingen är en bra nybörjarsvamp.

  Vad smakar ostronskivlingen? Hur mycket ljus behöver svampen? Och hur ofta kan jag skörda? Robin Libäck, självlärd expert inom mykologi, hjälper dig att komma igång med svampodlingen där hemma.

Nyligen publicerat - Natur