Hoppa till huvudinnehåll

Våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter under årsdagsfirande i Hongkong

Tumult vid en regeringsbyggnad i Hongkon
Tumult vid en regeringsbyggnad i Hongkong Tumult vid en regeringsbyggnad i Hongkon Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong,Polis,demonstration,rättigheter,Kina

Polis och demonstranter har drabbat samman i Hongkong i samband med uppmärksammandet av årsdagen för det brittiska överlämnandet av staden till Kina.

Tusentals maskerade hjälmförsedda demonstranter samlades i centrala Hongkong tidigt på morgonen lokal tid.

Demonstrationer mot det fastlandskinesiska inflytandet i Hongkong förekommer varje årsdag, liksom demonstrationer till stöd för Peking.

Ingången till en regeringsbyggnad i Hongkong
Ingången till en regeringsbyggnad i Hongkong Ingången till en regeringsbyggnad i Hongkong Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong,Polis,demonstration,rättigheter,Kina

Men i år är situationen mer eldfängd efter stordemonstrationerna under början av sommaren.

På eftermiddagen finsk tid lyckades demonstranterna storma parlamentsbyggnaden. Sveriges radios utsände rapporterar hur människor vällde in i byggnaden och målade slagord på väggarna. Polisen har tvingats dra sig tillbaka.

Lugnare stämning

Under morgonen gick kravallpolis till angrepp mot demonstranter med batonger och pepparsprej. Demonstranterna har byggt barrikader och brutit loss gatstenar.

Demonstranter och polis har igen drabbat samman i centrala Hongkong
Demonstranter och polis har igen drabbat samman i centrala Hongkong Demonstranter och polis har igen drabbat samman i centrala Hongkong Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong,demonstrationer

Situationen lugnade sig under förmiddagen efter att de officiella ceremonierna som markerade maktskiftet var avslutade.

En demonstration för demokrati senare i dag väntas samla ett väldigt antal deltagare.

Demonstranterna har byggt barrikader på flera gator i centrala Hongkong
Demonstranterna har byggt barrikader på flera gator i centrala Hongkong Demonstranterna har byggt barrikader på flera gator i centrala Hongkong Hongkong,demonstrationer

Lovar förbättring

Under våren demonstrerade hundratusentals Hongkongbor mot ett lagförslag som skulle ha gjort det möjligt att överlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina.

Farhågorna i Hongkong har bland annat handlat om att Kina kunde fabricera brottsmisstankar mot personer i Hongkong som det kinesiska kommunistpartiet betraktar som sina politiska fiender. Domstolarna i Kina styrs av kommunistpartiet.

Hongkongs ledare Carrie Lam tvingades till slut att lägga lagförslaget på is. Demonstranterna kräver att förslaget skrotas helt och hållet och att Lam avgår.

Under måndagens ceremoni lovade Lam att styret i Hongkong ska bli öppnare och göra mer för de unga.

‒ Incidenten under de senaste månaderna har skapat kontroverser och dispyter mellan allmänheten och regeringen. Det har fått mig att inse jag som politiker hela tiden måste påminna mig själv om att förstå allmänhetens åsikter rätt, sade hon.

Reuters, STT