Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: VM:s två bästa lag möts i sprakande semifinal, kan alla tiders England sänka suveränen USA?

USA och England har gjort flest mål i VM och inget lag har släppt in färre. Bägge länderna har vunnit samtliga fem matcher under ordinarie tid och aldrig varit riktigt illa ute i turneringen. Det vimlar av formstarka profiler i en semifinal som kan bli något alldeles extra.

England–USA

Semifinal 1 i fotbolls-VM, Stade des Lumieres, Lyon.
Avspark klockan 22.00, direkt på TV2 och Arenan. Matchen kommenteras på svenska av Christoffer Herberts och Jessica Lagerblom.

Om kvartsfinalen mellan USA och Frankrike kallades ”den moraliska finalen”, vad ska vi då säga om den här duellen?

England har under VM-veckorna imponerat klart mer än Frankrike, vunnit alla fem matcher efter 90 minuter och körde i kvarten över ett norskt lag som vållade värdlandet stora problem.

Stämningen i den engelska truppen är exceptionellt god, laget har hållit nollan i fyra raka matcher och är kreativt och kul framåt. Att det här är historiens bästa engelska lag tvivlar ingen på. Om det sen räcker för att slå de regerande världsmästarna och turneringens storfavorit är en annan sak, USA har tagit medalj i samtliga sju VM-turneringar hittills och årets lag ser på inget sätt svagare ut än föregångarna.

En riktig pärla till semifinal lär det i alla fall bli då VM:s två målfarligaste lag framåt möts. Samtidigt finns det inte heller något lag som släppt in färre mål bakåt än England och USA. Söndagens final ska ännu spelas men det är svårt att skaka av sig känslan att laget som vinner den här semifinalen också blir världsmästare.

Räkna med rivstart ...

USA:s matchinledningar har varit oerhört imponerande. I samtliga fem matcher har det amerikanska laget tagit ledningen innan 12 minuter har spelats.

Det tog faktiskt längst tid för USA att spräcka nollan mot Thailand (12:e minuten) och Chile (11:e minuten), men i de tre senaste matcherna mot europeiskt motstånd har rivstarten varit total. USA:s öppningsmål kom i matchminut 3 mot Sverige, minut 7 mot Spanien och i den 5:e minuten mot Frankrike.

Och England är faktiskt inte mycket sämre. I fyra av fem matcher har det engelska laget tagit ledningen innan en kvart har spelats. Och mot Norge senast gjorde England mål efter 2 minuter och 7 sekunder, turneringens snabbaste mål hittills.

... för första målet är viktigt

Vikten av det första målet kan heller inte underskattas, åtminstone inte om vi ser på ländernas VM-historia. Inget av lagen har nämligen förlorat en match där de gjort öppningsmålet.

USA:s statistik är rent förbluffande, laget har gjort 1–0 i 40 VM-matcher, och har av dessa vunnit 36 och spelat oavgjort i 4. Det engelska urvalet är mindre, men lika imponerande. Englands damer har gjort 1–0-målet i 15 matcher: Slutsaldot är 13 segrar och 2 oavgjorda.

Alex Morgan från USA i en duell mot Englands Lucy Bronze.
Tar Alex Morgan och USA ledningen brukar laget hålla den till slut. Alex Morgan från USA i en duell mot Englands Lucy Bronze. Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press Alex Morgan

USA och England har också det gemensamt att VM-äventyret hittills gått som på räls: inget av lagen har legat under, deras avancemang från gruppen var aldrig det minsta ifrågasatt och de har aldrig varit riktigt illa ute i turneringen.

Det lag som släpper in det första målet hamnar i en helt ny situation. Gör favoriten USA 1–0 är det svårt att se att England ska resa sig, men blir öppningsmålet engelskt kan ett lag med gott självförtroende från förr växa till rent oanade höjder.

Skytteligasegern på spel?

En kvartett spelare har gjort fem mål hittills och delar skytteligaledningen i VM. Sam Kerr från Australien har spelat klart, men de övriga tre medverkar i den här matchen, och den i trion som lyckas bäst i semifinalen ligger nära titeln som måldrottning.

USA:s Megan Rapinoe har gjort sina fyra av sina fem mål i de två utslagsmatcherna, hennes två straffmål sänkte Spanien med 2–1 och Rapinoes dubbelsalva i kvarten gav en 2–1-seger över Frankrike. Kompisen Alex Morgan gjorde i sin tur sina samtliga fem mål hittills i premiärens utklassning mot Thailand, och hur många matcher i rad är det realistiskt att tro att hon går mållös?

Den anfallare som imponerat allra mest hittills i VM är ändå Ellen White, som inför turneringen var långt ifrån säker på en plats i den engelska startelvan. White har varit jämnheten själv och fördelat sina fem mål på de fyra olika matcher hon medverkat i, och inget av dem har kommit på straff. Kan hon sänka USA också?

Största godbiten: Höger/vänsterkanten

Det finns mycket som får det att vattnas i fotbollsgommen inför den här semifinalen, men kampen mellan den engelska högerflanken och den amerikanska vänsterkanten blir en sällsynt stor läckerbit.

Englands högerback Lucy Bronze var rent fenomenal mot Norge, och har av sin tränare Phil Neville kallats ”utan tvekan världens bästa spelare”. Tillsammans med Bronze härjar högeryttern Nikita Parris som är en attraktion i sig: snabb, framfusig och irrationell.

Vad sätter då USA mot denna duo? Vad sägs om VM:s allra största stjärna uppe till vänster i anfallet, Megan Rapinoe, som sänker Trump med sina citat och topplag med sina fötter. Och på vänsterbacken finns Crystal Dunn som lika gärna kunde spela anfallare och vann skytteligan i NWSL för några år sedan.

Lär bli sevärda dueller.

Troliga startelvor:

Beth Mead hoppade in i stället för Toni Duggan strax efter paus senast för England, och den här gången kan det gott vara Mead som startar. Keira Walsh lämnades rätt ensam på mitten mot Norge och mot USA kan Jill Scott kan få en aningen mer tillbakadragen position.

Engelska spelaren Ellen White i en nickduell.
Ellen White startar på nytt längst fram för England. Engelska spelaren Ellen White i en nickduell. Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press Ellen White

Det amerikanska laget fortsätter antagligen som mot Frankrike senast, vilket i så fall säkert känns hårt för mittfältaren Lindsay Horan, som måste vara VM:s bästa spelare som inte ryms i en startelva.

England (4-2-3-1): Karen Bardsley – Lucy Bronze, Steph Houghton, Millie Bright, Demi Stokes – Keira Walsh, Jill Scott – Nikita Parris, Fran Kirby, Beth Mead – Ellen White

USA (4-3-3): Alyssa Naeher – Kelley O'Hara, Abby Dahlkemper, Becky Sauerbrunn, Crystal Dunn – Rose Lavelle, Julie Ertz, Sam Mewis – Tobin Heath, Alex Morgan, Megan Rapinoe

Kommentatorns tips:

USA har VM:s bästa lag på pappret och framstår dessutom som så mentalt starkt att inte ens ett England i absolut toppslag kan stoppa det amerikanska segertåget.

Räkna med ett sprakande fyrverkeri till semifinal som USA vinner med 2–1, lagom till 4th of July-firandet. England får trösta sig med att spräcka drömgränsen på 10 miljoner tv-tittare i hemmasofforna.