Hoppa till huvudinnehåll

Dubbelt genombrott för Vilhelm Blomgren i ”Gösta” och ”Midsommar”

Närbild på Vilhelm Blomgren.
Vilhelm Blomgren är särskilt förtjust i Moodyssons film ”Tillsammans”. ”Ta en oneliner som 'kan vi inte bara leka tortyr – det var så längesen'. Alltså, vem kommer på sådana repliker? Det är så roligt.” Närbild på Vilhelm Blomgren. Bild: Karin Svensson Närbild,Vilhelm Blomgren

Vilhelm Blomgren står på tröskeln till det stora genombrottet. 28-åringen från Gotland medverkar i en av årets mest omtalade amerikanska skräckfilmer, och gör huvudrollen i Lukas Moodyssons tv-serie Gösta – en genomsnäll figur som ligger nära honom själv.

Gösta är världens snällaste person, en varm och empatisk kille som tänker på alla andra innan han tänker på sig själv.

Han känner med tonårsgänget som stjäl hans cykel och missar ett viktigt tåg för att hjälpa en tant med hennes tunga matkassar. Gösta trasslar ofta in sig i sin snällhet, eftersom han försöker hjälpa alla sina medmänniskor på en och samma gång.

Saga (Clara Christiansson Drake), Gösta (Vilhelm Blomgren) och pappa Tomas (Mattias Silvell) i en bil.
Gösta (Vilhelm Blomgren) drar till sig människor som behöver hjälp och stöd, som hans självupptagne pappa Tomas (Mattias Silvell) och patienten Saga (Clara Christiansson Drake). Saga (Clara Christiansson Drake), Gösta (Vilhelm Blomgren) och pappa Tomas (Mattias Silvell) i en bil. Bild: HBO Nordic / memfis Film AB / Lukas Moodysson Mattias Silvell,gösta

I tolv halvtimmesavsnitt får vi följa honom när han som nybakad psykolog får jobb på barn- och ungdomspsykiatrin i en liten stad i Småland. Han flyttar in i en stuga i skogen som snart fylls av udda existenser som behöver hans hjälp.

Frustrerande snäll

Gösta spelas av Vilhelm Blomgren, som inte fick syn på rollfigurens irriterande sidor förrän han såg den färdiga serien.

– Det är ganska intressant, jag tyckte verkligen att Gösta var en hjälte hela vägen, i de tre månaderna som vi spelade in. Och sedan när jag såg hela serien för några veckor sedan för första gången, så tog det mig ett avsnitt och sedan var jag så frustrerad på honom. Han är så irriterande, säger Blomgren.

Melissa (Amy Deasismont) går hand i hand med Gösta (Vilhelm Blomgren) som går på knäna ute på en äng.
Gösta (Vilhelm Blomgren) gör vad som helst för att glädja sin ambivalenta flickvän Melissa (Amy Deasismont) – som att gå skogspromenad på knäna. Melissa (Amy Deasismont) går hand i hand med Gösta (Vilhelm Blomgren) som går på knäna ute på en äng. Bild: HBO Nordica / memfic Film International AB / Lukas Moodysson Lukas Moodysson,Amy Deasismont,Vilhelm Blomgren

Hur lika är ni, du och Gösta?

– Det finns detaljer i manuset som är identiska med saker som jag tänker på och går och nojar för. Precis som Gösta så lägger jag varorna i affären med streckkoden mot expediten.

- Jag kan till och med gå ännu längre och väldigt demonstrativt ta ut hörlurarna så att expediten känner att jag kommunicerar att "det är du och jag nu, jag är här med dig och jag respekterar dig".

Närbild på Vilhelm Blomgren.
Närbild på Vilhelm Blomgren. Bild: Karin Svensson Närbild,Vilhelm Blomgren

HBO:s första svenska serie

Vilhelm Blomgren är uppvuxen på Gotland och tog examen från teaterhögskolan i Göteborg för bara några år sedan. Han har stått på teaterscener runt om i Sverige och gjort en liten insats i Jonas Gardell-serien De dagar som blommorna blommar, men Gösta är hans första stora tv-roll.

Bakom serien står streamingjätten HBO med sin allra första svenska satsning, och regissören Lukas Moodysson, som låg bakom filmsuccéer som Fucking Åmål och Tillsammans.

Gösta (Vilhelm Blomgren) försöker lära en hund att ge tass.
När Göstas pappa impulsköper en hund är det Gösta (Vilhelm Blomgren) som får ta ansvaret för jycken. Gösta (Vilhelm Blomgren) försöker lära en hund att ge tass. Bild: Per Anders Jörgensen / HBO Nordic / Memfis Film AB tv-serier,gösta

Gösta är en berättelse i samma anda, en komediserie med en rejäl portion smärta, där mycket av humorn uppstår ur plågsamma situationer.

– Alltså, det är så pinsamt ibland. Och den här tysta humorn, eller obekväma humorn, det tänker jag är en ny humor som fick sitt stora genombrott med The Office – samma humor har vi i ”Gösta”. Det är en humorserie om människor som mår så dåligt, säger Vilhelm Blomgren.

Mordisk midsommar

Kontrasten är stor till hans andra premiär i sommar – den amerikanska rysaren Midsommar.

Regissören Ari Aster, som gjorde den hyllade skräckfilmen Hereditary häromåret, har spunnit en skräckhistoria runt ett svensk midsommarfirande med extra allt – inklusive folkdräkter, starka berusningsmedel och mordiska ritualer.

Vilhelm Blomgren spelar Pelle, svensken som lockar sina intet ont anande amerikanska vänner att fira midsommar hos en märklig sekt i Hälsingeskogarna.

Pelle (Vilhelm Blomgren) försöker trösta Dani (Florence Pugh) som mår dåligt.
Pelle (Vilhelm Blomgren) och amerikanskan Dani (Florence Pugh) i hans hemby Hårga redo att fira midsommar. Pelle (Vilhelm Blomgren) försöker trösta Dani (Florence Pugh) som mår dåligt. Bild: GABOR KOTSCHY Midsommar,Florence Pugh,Vilhelm Blomgren

När vi träffas i Stockholm har skådespelaren precis kommit hem från premiärvisningar i Los Angeles och New York, och är knockad av den färdiga filmen.

– Jag har aldrig sett något liknande. Den är så brutalt vacker, och vidrig på ett sätt som jag aldrig heller har varit med om tidigare.

- Det är sällan man tänker så om en film, att ”det här borde kanske inte ha visats för någon för att jag mår så fysiskt dåligt av att se det”. Men det är också utmanande för en publik att acceptera det eller ta in det.

Dans runt midsommarstången
Midsommarfirandet i Ari Asters nya skräckfilm innehåller mörkare saker än nubbe, sill och ”Små grodorna”. Dans runt midsommarstången Bild: Csaba Aknay / A24 Midsommar

Oro för svensk reaktion

Han oroar sig för hur filmen kommer att tas emot i Sverige.

– Jag kan tänka mig att svenskar kanske känner att vi på något sätt inkräktar på midsommarafton. Men det är absolut inte en reflektion av hur midsommar är i Sverige, jag tror inte att det förekommer ritualmord eller den typ av hårda substanser som vi tar, säger Vilhelm Blomgren och skrattar.

Text: Karin Svensson

Läs också