Hoppa till huvudinnehåll

“Elbilens halvår” i Norge - nästan hälften av de bilar som såldes i juni var elbilar

Laddningsaggregat för elbil
Ett laddningsaggregat för elbilar. Laddningsaggregat för elbil Bild: Wikimedia Commons/Craig Morey elektricitet (laddning),elbilar,laddningsaggregat

Ny statistik visar att nästan varannan bil som såldes i juni i Norge var en elbil. Av dem var varannan av märket Tesla, visar den norska bilbranschorganisationen OFV:s registreringsstatistik.

Andelen uppgick till 48 procent i juni. Försäljningen för hela året visar att ungefär 45 procent av alla nya sålda bilar var elektriska.

Teslas försäljning var 16 procent av den totala bilförsäljningen. Efterfrågan på deras Model 3-bilar var närmare dubbelt så stor som på tvåan i statistiken, Volkswagen Golf. Teslas försäljning har tredubblats jämfört med i fjol.

Fossilfritt som mål år 2025

Samtidigt har försäljningen av både diesel- och bensindrivna bilar minskat i år. Norge har som mål att från och med 2025 sälja enbart utsläppsfria bilar.

Staten stöder elbilsköp bland annat genom mycket låg skatt på elfordon. Bensin- och dieselbilar beskattas i sin tur hårt.

El- och hybridbilägare får också andra fördelar, som gratis parkering och laddning i offentliga parkeringshus samt rätt att köra i bussfiler.

- Det verkar för närvarande möjligt att uppnå vårt mål att helt avsluta försäljningen av fossilbränsledrivna bilar år 2025, men att gå från 50 till 100 procent kommer inte att ske av sig självt, säger Norges elbilsförenings biträdande generalsekreterare Petter Haugneland.

Finland ligger efter

I Finland får elbilsköpare ett anskaffningsstöd på 2 000 euro vid inköp, men bara om bilen kostar mindre än 50 000 euro. Tesla överskrider denna gräns.

I år har det än så länge registrerats drygt 750 elbilar i Finland. Det är en ökning från i fjol, men fortfarande en väldigt liten andel jämfört med Norge.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes