Hoppa till huvudinnehåll

Finländare öppnar sina trädgårdar för allmänheten: Ingåkonstnär visar upp sin vackra och rofyllda trädgård

Blommor (fingerborgsblommor, digitali) framför en damm i en grön och lummig trädgård.
Bakom fingerborgsblommorna ser man den nyaste av flera dammar som Karin Björklund-Rissanen byggt. Mannen Ilkka Rissanen säger skämtsamt att frun är en riktig grävmaskin. Blommor (fingerborgsblommor, digitali) framför en damm i en grön och lummig trädgård. Bild: Yle / Tiina Grönroos Ingå,trädgårdar,trädgårdsskötsel,trädgårdsodling,Digitalissläktet,blommor,Västnyland,damm,Öppna trädgårdar 2019

Evenemanget Öppna trädgårdar har blivit ett framgångskoncept. Alltsedan starten 2012 har många hundra finländare öppnat portarna till sina uterum för trädgårdsentusiaster från när och fjärran.

Bildkonstnär Karin Björklund-Rissanen visar för åttonde gången upp sin lummiga trädgård med både prydnads- och nyttoväxter. I trädgården gömmer sig också en del roliga statyer, två tuppar och en handfull höns.

En grann tupp (brunorange och svart med knallröd kam) på en grusgång i en trädgård. Sommar
Tuppen Martti håller koll på hönsen men också andra tippor. En grann tupp (brunorange och svart med knallröd kam) på en grusgång i en trädgård. Sommar Bild: Yle / Linus Westerlund tupp,Ingå,trädgårdar,trädgårdsskötsel,Tuppen Martti

För 25 år sedan köpte Karin Björklund-Rissanen och hennes man Ilkka Rissanen ett gammalt torp från 1920-talet med en cirka 4 000 kvadratmeter stor tomt.

Blommor framför ett rödmålat lider med blå dörrar. Sommar
Familjen Björklund-Rissanens trädgård är vacker som ett svenskt vykort. Blommor framför ett rödmålat lider med blå dörrar. Sommar Bild: Yle / Tiina Grönroos Ingå,trädgårdar,trädgårdsskötsel,trädgårdsodling,blommor,Västnyland,Digitalissläktet,Öppna trädgårdar 2019

Tomten var en enda stor leråker med några bergknallar och en stor gran. Där hade aldrig funnits någon anlagd trädgård. I dag har den höga, gamla granen och lite berg som sticker upp mellan gräs och rabatter fått sällskap av blommor, buskar, fruktträd och en nyttoträdgård med växthus där det odlas gurka, tomat, äggplanta, kål, sallat, morot med mera.

Ett växthus och utanför en massa växter, mest grönsaker, någon enstaka blomma. Sommar.
Trädgårdsavdelningen med grönsaker och örter är omgärdad av ett lågt staket för att inte hönsen ska äta upp allt. I området finns också hjortar, men husets hundar håller dem mestadels på ett behörigt avstånd från alla gröna, sköna godsaker. Ett växthus och utanför en massa växter, mest grönsaker, någon enstaka blomma. Sommar. Bild: Yle / Tiina Grönroos Ingå,trädgårdar,trädgårdsskötsel,trädgårdskonst,trädgårdsplanering,växthus,grönsaker,nyttoträdgård

- Från och med augusti är vi mer eller mindre självförsörjande, säger Karin Björklund-Rissanen.

Under buskar och träd kan man hitta statyer. Här hittas också den klassiska buddhan.

En buddhastaty i en trädgård.
Meditativt och en smula kitschigt. Precis som en rolig trädgård ska vara enligt Karin Björklund-Rissanen. En buddhastaty i en trädgård. Bild: Yle / Linus Westerlund Ingå,trädgårdar,trädgårdsskötsel,trädgårdsodling,Digitalissläktet,blommor,Västnyland,konst,statyer,Buddha,buddhastaty

- En trädgård ska inte vara för allvarlig. Jag tycker det får vara lite kitsch med konstiga och roliga saker, säger Karin Björklund-Rissanen.

Bland blommor och blader finns också några pärlgrå höns och två granna tuppar i brun-orange skrud.

Pioner i rosa och vitt. Mellan buskarna går grå höns och en brunorange tupp. Sommar.
Bland pioner och bönor finns fjäderklädda hönor. Pioner i rosa och vitt. Mellan buskarna går grå höns och en brunorange tupp. Sommar. Bild: Yle / Tiina Grönroos Ingå,trädgårdar,trädgårdsskötsel,trädgårdskonst,trädgårdsplanering,Pioner,höns,tupp,öppna trädgårdar

Som pricken på i möts gästerna av familjen Björklunds hundar labradoren Bella och welsh corgin Sylvi.

En hund (welsh corgi)  på en grusgång.
Det här är Sylvi. Hon tycker radioredaktören är jättetråkig som inte hinner kasta boll, eller egentligen grankott, med henne. En hund (welsh corgi) på en grusgång. Bild: Yle / Linus Westerlund Ingå,trädgårdar,trädgårdsskötsel,trädgårdsodling,Västnyland,hund,welsh corgi,Öppna trädgårdar 2019

- Att skapa en trädgård är lite som att skapa bilder. Det handlar om färger, former och komposition, säger bildkonstnär Karin Björklund-Rissanen.

I bakgrunden hörs förutom tupparnas galande ett svagt porlande ljud från en av flera dammar som Karin Björklund-Rissanen har byggt under årens lopp.

Den nyaste och största grävde hon för hand, det vill säga med spade och kvinnokraft. Hon är familjens grävmaskin.

- Min uppgift är i första hand att klippa lite gräs, kratta, flytta på stora stenar och njuta, säger Ilkka Rissanen och tillägger att trädgården är frun Karins passion.

En man och en kvinna inne i en glasveranda där det finns blommor.
En glasveranda eller vinterträdgård som heter duga. Här får många blommor och grönsaker sin start på vårvintern. Ilkka Rissanen och Karin Björklund-Rissanen är väldigt nöjda över tillbyggnaden. En man och en kvinna inne i en glasveranda där det finns blommor. Bild: Yle / Tiina Grönroos Ingå,trädgårdar,trädgårdsskötsel,trädgårdsodling,Digitalissläktet,blommor,Västnyland,orangeri,Vinterträdgård,ilkka rissanen

Själva huset, som närmar sig 100 år, har byggts till flera gånger under årens lopp och för ungefär ett år sedan byggde paret Björklund-Rissanen en stor glasveranda eller ett orangerie. Där inne finns några citrusträd, en gjutjärnsspis, en gammal soffa klädd i sammetsplysch och ett av bildkonstnär Karin Björklund-Rissanens arbetsbord.

Just konst och trädgård är något Karin Björklund-Rissanen vill kombinera.

Tre små statyer i en trädgård, cirka 30 cm höga. Föreställer beduinkvinnor. Deras kläder är målade i vitt och svart förutom en som har målats i Marimekkos klassiska Unikko-mönster. Konstnären är Karin Björklund-Rissanen.
Bland alla växter hittar man också flera intressanta och roliga skulpturer. Tre små statyer i en trädgård, cirka 30 cm höga. Föreställer beduinkvinnor. Deras kläder är målade i vitt och svart förutom en som har målats i Marimekkos klassiska Unikko-mönster. Konstnären är Karin Björklund-Rissanen. Bild: Yle / Linus Westerlund Ingå,trädgårdar,trädgårdsskötsel,konst,skulptur (bildkonst),trädgårdskonst,trädgårdsplanering,beduiner,öppna trädgårdar

- Jag kallar det för konst i min trädgård. Det är tredje gången jag ordnar en pop-up utställning. I år deltar min bror Tom Björklund som är bildkonstnär och illustratör och Maarit Lassila som är keramiker, gallerist och bildkonstnär.

Den riksomfattande trädgårdsdagen Öppna trädgårdar ordnas i år söndag 7.7 kl 12-17. Karin Björklund-Rissanens trädgård finns på Bölevägen 2 i Ingå.