Hoppa till huvudinnehåll

Jämn kamp om partiledarskapet i Centern - enkät visar på lika stort stöd för Katri Kulmuni och Antti Kaikkonen

En kvinna, Katri Kulmuni, och en man, Antti Kaikkonen.
Kampen om ordförandeskapet är jämn mellan Katri Kulmuni och Antti Kaikkonen. En kvinna, Katri Kulmuni, och en man, Antti Kaikkonen. Bild: Lehtikuva, Yle Antti Kaikkonen,Katri Kulmuni,Centern i Finland

Det ser ut att bli en jämn kamp mellan Antti Kaikkonen och Katri Kulmuni i Centerns ordförandeval. I riksdagsgruppen och partifullmäktige har de nästan lika stort stöd. Kaikkonens anhängare betonar hans erfarenhet och hans stöd bland konservativa män i partiet. Kulmuni beskrivs som ett framtidslöfte utan lik i garderoben.

Yle frågade 149 centerpolitiker i riksdagsgruppen och partiets fullmäktige vem de helst ser som partiets nästa ordförande. Av dem svarade 89.

Försvarsminister Antti Kaikkonen stöds av 29 procent av dem som svarade, medan 27 procent stöder näringsminister Katri Kulmuni.

17 procent säger att de inte ännu bestämt sig, medan de återstående stöder andra kandidater av vilka flera redan har meddelat att de inte ställer upp i valet.

När enkäten skickades ut hade enbart Antti Kaikkonen meddelat att han står till förfogande.

Sedan dess har Katri Kulmuni gett sig in i leken, medan riksdagsledamöterna Antti Kurvinen och Mikko Kärnä meddelat att de inte ställer upp.

Centern väljer ordförande vid ett extra partimöte i September.

Antti Kaikkonen.
Antti Kaikkonen är 45 år och bosatt i Tusby. Antti Kaikkonen. Bild: Lehtikuva Antti Kaikkonen

Kaikkonen beskrivs som folklig

I de öppna svaren beskrivs Antti Kaikkonen som populär i hela partiet. Han sägs vara folklig och anses känna partifolket, också de mest konservativa på landsbygden. En del betonar Kaikkonens långa erfarenhet.

Många skriver ändå att Centern nu kan behöva göra rent hus med sitt förflutna och välja en ordförande som inte har några lik i garderoben.

Kaikkonen dömdes år 2013 till fem månaders villkorligt fängelse för missbruk av tjänsteställnig. Brottet var kopplat till valfinansiering. Domen utgjorde ändå inte ett hinder när Kaikkonen utsågs till minister.

Katri Kulmuni.
Katri Kulmuni är 31 år och kommer från Torneå. Katri Kulmuni. Bild: Lehtikuva Katri Kulmuni

Kulmuni kunde ge partiet en nystart

Katri Kulmuni beskrivs som kompetent, språkkunnig, bra på att lyssna och tala klarspråk.

Många betonar också att hon gunde ge partiet den nystart man nu behöver.

En del tvivlar ändå på att Kulmuni skulle vinna stöd hos de mest konservativa männen i partiet.

Några hoppas på fler kandidater sommaren 2020

En del som svarade på enkäten påpekar att den partiledare som väljs i september kan vara tillfällig. En möjlighet är att fler kandidater ställer upp vid det ordinarie partimötet sommaren 2020.

En förhandsfavorit som inte ställde upp den här gången är forsknings- och kulturminister Annika Saarikko som ska få sitt andra barn i början av hösten.

Artikeln rättad 2.7.2019 kl 16:17. Annika Saarikko är forsknings- och kulturminister och inte familje- och omsorgsminister.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes