Hoppa till huvudinnehåll

Kunde det vara möjligt att ha ett minikraftverk i skon som skapar elektricitet då du går? Det vill Åboforskare nu utreda

Kvinna med telefon.
Kvinna med telefon. Bild: All Over Press Telefon

Hur låter det med ett gel som kunde skapa elektricitet. Utopistiskt? Det hoppas åtminstone ÅA-forskaren Jyri-Pekka Mikkola att inte stämmer.

Mikkola ska tillsammans med Krisztian Kordas från Uleåborgs universitet nu forska i hur ett sådant ämne i praktiken kunde fungera.

Kordas och Mikkola beviljades ett innovationsbidrag på 400 000 euro av Finlands Akademi för att forska i ämnet.

Utgångsläget: Att försöka komma på ett joniskt gel, som kunde skapa elektricitet.

- Joniska vätskor är i praktiken flytande salt, förklarar Mikkola.

- Salter består av positivt och negativt laddade joner. Lyckas man få dem att röra på sig skapas elektricitet. Och idén är att skapa ett joniskt gel, alltså en elastisk massa, där jonerna kunde röra på sig och således skapa elektricitet, fortsätter han.

Jyri-Pekka Mikkola vid sin Saab.
Jyri-Pekka Mikkola. Jyri-Pekka Mikkola vid sin Saab. Bild: Yle/Peter Petrelius Saab Automobile,Åbo Akademi

I praktiken handlar det om att utsätta massan för mekanisk påfrestning – alltså till exempel att gå på gelet.

- Låt oss säga att vi lyckas få in materialet i en sko. Då man sedan trampar med skon så trycks jonerna från varandra och materialet börjar halstra elektricitet. Då kunde man sedan använda elektriciteten för att ladda telefonen eller ge ström åt medicinska apparater, säger Mikkola.

Japanska forskare har visat att det är möjligt

Idén om att förvandla mekanisk energi till elektricitet med hjälp av joniska material är inte helt ny.

- Japanska forskare har lyckats framställa liknande material. Vår idé är i princip lite samma, men ändå inte alls likadan. Vi teoretiserade fram vår tes i samband med att vi ansökte om bidraget, så det handlar nog om helt oprövade teorier, förklarar Mikkola och poängterar:

- Ingen har gjort något liknande tidigare.

Hur långt har ni kommit med arbetet?

- Allt är fortfarande bara till pappers. Projektet godkändes nyligen och kör igång på allvar i september. Sedan kommer det att pågå i fem år. Så vi får se hur länge det tar för oss att utveckla det här materialet.

Simpel idé, men stor utmaning

Det man vid Åbo Akademi kommer att jobba med är framställningen av det joniska gelet. I Uleåborg kommer man att fokusera på den elektriska apparaturen.

Målet är att skapa ett så simpelt koncept som bara möjligt.

Elskapp med stöpsel.
Elskapp med stöpsel. Bild: Yle/Rolf Granqvist kontakt

- Idén är att fästa kablar i bägge sidan av materialet och sedan föra strömmen vidare dit den behövs, förklarar Mikkola.

- Principen låter enkel, men utmaningen är att utveckla den joniska massan. Gelet måste ändå hållas intakt även om man trycker på det, men samtidigt tänjas så att de positiva och negativa jonerna skiljs åt, poängterar han.

"Otaliga tillämpningar"

I nuläget har Mikkola och Kordas inte ens introducerat forskningen för andra parter än Finlands Akademi. Men ifall de lyckas tror åtminstone Mikkola att intresset för fortsatt utveckling kommer att vara högt.

- Lyckas vi omvandla mekanisk energi till elektricitet med det här så finns det otaliga tillämpningar av materialet. Varför inte till exempel lysande bildäck? Vad som helst som rör på sig kan bli ett kraftverk, säger han.

Hur mycket elektricitet kan det här materialet skapa?

- Det är fråga om väldigt små mängder. Forskarna i Japan som jag nämnde tidigare lyckades skapa tillräckligt med ström för att tända en LED-lampa. Det handlar inte om något kärnkraftverk, skrockar Mikkola.