Hoppa till huvudinnehåll

Lunchmöte mellan Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor skapar rubriker i Sverige - beskrivs som vändpunkt i svensk politik

Jimmie Åkesson.
Många betraktar den omtalade lunchen som ett lyckat PR-trick av Jimmie Åkesson. Jimmie Åkesson. Bild: EPA Jimmie Åkesson

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor träffades i dag för ett lunchmöte. Det är första gången som en annan partiledare träffar Åkesson för politiska samtal.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor berättar i dag i ett inlägg på Facebook att hon har ätit lunch med Jimmie Åkesson och hans stab för att diskutera olika politiska frågor.

“De frågor vi berört är framförallt sjukvården och energipolitiken men även den kommande parlamentariska utredningen om migration”, skriver Busch Thor på FB.

Ebba Busch Thor
Ebba Busch Thor har lyckats skapa rubriker med sin lunch, och samtidigt flyttat bort fokus från abortfrågan, som har tyngt partiet de senaste månaderna. Ebba Busch Thor Bild: EPA Ebba Busch Thor

I Sverige uppfattar många mötet som kontroversiellt, eftersom det är första gången som en politisk ledare har politiska samtal med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Ända sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 har de andra partierna isolerat SD och vägrat samarbeta med dem.

Centerpartiets Annie Lööf kritiserade mötet på Twitter och beklagar att Kristdemokraterna vill förhandla med Sverigedemokraterna.

”Det är inte en väg vi vill gå. Det finns stora möjligheter att finna bra lösningar för sjukvård, migration och energi utan att ge makt till ett främlingsfientligt parti som SD”, skriver Annie Lööf.

“Lunchen kan förändra svensk politik”

Flera av de politiska kommentatorerna i Sverige menar att mötet kan ha stor betydelse för den framtida politiken i Sverige.

Dagens Nyheters politiska kommentator Ewa Stenberg beskriver mötet som en lunch som kommer att förändra svensk politik. “Därför att Sverigedemokraternas politiska isolering i rikspolitiken slutligen bröts på just denna lunch.”

“Mötet har stor symbolisk betydelse inte minst för Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Han lyckas nu bryta flera år av sakpolitisk isolering”, skriver SVT:s politiska kommentator Mats Knutson i sin analys.

I samband med de utdragna regeringsförhandlingarna talade Jimmie Åkesson ofta om ett konservativt block som håller på att ta form i Sverige. Till det blocket räknar han förutom Sverigedemokraterna också Kristdemokraterna och Moderaterna.

Läs också