Hoppa till huvudinnehåll

Nu är det fullt i Stenhaga i Vasa – sista affärstomten på området bebyggs

Patrik Nygård och Per-Åke Fant.
Wasa Groups nya affärscentrum byggs på den sista lediga tomten i Stenhaga. Patrik Nygård och Per-Åke Fant. Bild: Yle/Sebastian Björklund Vasa,stenhaga

Wasa Group bygger ett nytt affärscentrum i Stenhaga i Vasa. I och med det är alla tomter i området fyllda. Visit Vaasas vd Max Jansson ser det som viktigt att Stenhaga och Vasa centrum stöder varandra.

Utrymmena på nästan 9000 kvadratmeter kommer att inrymma VVS- och elpartihandeln Onninen, bildelsaffären Kone Nygård och Däckservice Fant. Wasa Group kommer även att ha sitt eget huvudkontor i centret.

Affärscentret byggs i den norra delen av området. De första butikerna flyttar in i november.

Petteri Saarinen WasaCon, Patrik Nygård och Per-Åke Fant.
Patrik Nygård (till vänster), Per-Åke Fant och Petteri Saarinen på byggplatsen. Petteri Saarinen WasaCon, Patrik Nygård och Per-Åke Fant. Bild: Yle/Sebastian Björklund Vasa,stenhaga

I och med det nya centret är alla tomter på Stenhagas affärsområde fyllda. Området grundades på 2000-talet och har vuxit snabbt. Wasa Groups försäljningsdirektör Petteri Saarinen berättar att det skulle finnas flera intresserade om det bara fanns utrymme.

– Det skulle gå att bygga på höjden, men det börjar knappast någon med. Att bygga uppåt är väldigt utmanande, konstaterar Saarinen.

Användningsgraden på utrymmena i Stenhaga är också hög. Det finns inga lediga utrymmen, utan alla är uthyrda.

Stenhaga inget hot mot centrum

Max Jansson, vd för Visit Vaasa, ser positivt på den snabba utvecklingen i Stenhaga. Han ser inte någon risk att Vasa centrums dragningskraft minskar i och med att Stenhagaområdet växer.

– Vi satsar hela tiden på att utveckla centrum.

Man i kortärmad tröja står i solskenet på torget i Vasa.
Max Jansson. Man i kortärmad tröja står i solskenet på torget i Vasa. Bild: Jakob Lillas Österbotten,visit vaasa

Jansson menar att man i centrum satsar på specialaffärer, caféer och restauranger, medan de större affärerna finns i Stenhaga.

– Det är oerhört viktigt att Stenhaga och centrum stöder varandra.

Artikeln bygger delvis på Yle Uutisets artikel Vaasan Kivihaan kauppa-alue on täynnä – uusia toimijoita olisi vielä tyrkyllä, skriven av Niklas Joki.

Läs också