Hoppa till huvudinnehåll

Nu fungerar datasystemen i Korsholm igen – ”IT-avdelningen har jobbat dygnet runt”

Korsholms ämbetshus i Smedsby.
Korsholms kommun har haft problem med sina servrar sedan veckan före midsommar. Korsholms ämbetshus i Smedsby. Bild: Yle/Johanna Ventus Korsholm,korsholms ämbetshus

Det tog två veckor, men nu är serverproblemen i Korsholm åtgärdade och organisationen fungerar som normalt. Orsaken till att systemen kraschade är ännu oklar.

Kommunens webbkommunikatör Gustaf Westerholm tackar invånarna för deras tålamod och försäkrar att man gjort sitt bästa för att åtgärda problemen så snabbt som möjligt.

– Vår IT-avdelning har tillsammans med serverleverantören jobbat dygnet runt för att lösa problemen, säger Westerholm.

Det var veckan före midsommar drabbades kommunen av ett omfattande fel i serveromgivningen. Hårddiskar som finns i kommunens servrar gick sönder, vilket ledde till att systemet stängde ner delar av servrarna för att data inte skulle gå förlorat.

Det här påverkade hela den kommunala organisationen. Kommunen kunde till exempel inte ta emot e-post från externa adresser och data som finns lagrad på hårdskiva gick inte att nå. Serverproblemen ledde också till att personalen vid hälsovårdsenheterna i Korsholm och Vörå inte kunde handlägga e-recept.

I två veckor har serverleverantören tillsammans med kommunens egen IT-avdelning jobbat för att åtgärda problemen och återställa serveromgivningen.

Enligt Westerholm fungerar allt nu som normalt, men orsaken till problemet är ännu oklart. Om det går att få tillbaka data som gått förlorat är också oklart i nuläget.

– Det är svårt att i det här läget säga mera. Allt ser bra ut nu och vår IT-avdelning som jobbat hårt med att få allt att fungera igen kommer nu att gå på en välförtjänt semester. I höst kommer vi att analysera vad som orsakade problemen, säger Westerholm.

Den 8 juli stänger ämbetshuset i Korsholm för sommaren.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten