Hoppa till huvudinnehåll

På Kimitoön har hemvården börjat jobba mer rehabiliterande - Kimitoöns hemvårdare gör cirka 1 600 hembesök per år

Erika Wikström står bredvid 91-årige Harry som sitter i sin gungstol. Båda ser på varandra och ser glada ut.
Erika Wikström och Harry är bekanta sedan flera år tillbaka. Erika Wikström står bredvid 91-årige Harry som sitter i sin gungstol. Båda ser på varandra och ser glada ut. Bild: Amanda Vikman/Yle äldreomsorg,Erika Wikström

I dag ska Erika Wikström bland annat göra ett hembesök hos 91-årige Harry på Kimitoön. Wikström har jobbat som sjukskötare inom hemvården på Kimitoön i över 10 år.

När vi stiger in i huset, som är Harrys barndomshem, är han uppe och går och på bra humör. Men han har ett bekymmer, glasögonen är försvunna.

- Här har du tre olika par, en med brunt, en med ett band för nacken. Är det någon av de här? frågar Erika Wikström.

Till slut hittar hon rätt. Harry och Erika är bekanta vid det här laget, de har träffats under många år och han uppskattar att få besök av dem han känner.

Harry sitter i sin gungstol framför fönstret med sånghäftet framför sig och sjunger.
Harry har hållit på med sång och musik hela livet. Harry sitter i sin gungstol framför fönstret med sånghäftet framför sig och sjunger. Bild: Amanda Vikman/Yle person,harry

Han plockar genast fram ett gulnat sånghäfte och berättar vilka sånger han gillar, vilka melodier han minns från sin barndom.

- Jag har ett gammalt dragspel också, men det är ganska tungt och lite trasigt så jag har inte använt det på länge. Men jag sjunger gärna! Men för vissa hemvårdare räcker det med en sång, säger han.

Harry har jobbat som jordbrukare hela sitt liv och bor fortfarande i barndomshuset. Där värmer han själv vattnet på en vedspis i köket.

Hinner alltid med det viktigaste

Harry får besök två gånger om dagen av vårdare som hjälper honom med vardagssysslor. Dessutom kommer det någon varje dag vid lunchtid och lämnar mat åt honom.

- Det är mycket man ska hinna med, men vi har nog inte alltid bråttom och hinner alltid med det viktigaste. Ibland skulle man så klart önska att man hade mer tid för att sitta ner och prata, det märker man att de gamla har ett behov av, säger Erika Wikström.

Erika Wikström diskar i Harrys gamla kök.
Diskning, lite städning och frukost hör till en del av rutinerna. Erika Wikström diskar i Harrys gamla kök. Bild: Amanda Vikman/Yle person,kimitoöns hemvård

Vid Kimitoöns hemvård försöker man se till att personer från samma hemvårdsgrupp besöker samma klient så de ska lära känna varandra bättre. Det är sjukskötaren i arbetslaget som fördelar arbetsturerna.

Nytt är att närvårdarna och sjukskötarna i högre utsträckning har sina egna klienter. Det betyder att en viss person besöker sin klient oftare än andra.

För hemvården i Kimitoöns kommun är det förväntade antalet besök 57 500 per år. Det betyder att varje vårdare i medeltal gör 1620 besök per år.

handtaget av en rollator i förgrunden. Harry i sin gungstol i bakgrunden
handtaget av en rollator i förgrunden. Harry i sin gungstol i bakgrunden Bild: Amanda Vikman / Yle hemvård,äldreomsorg,kimitoöns hemvård

Det blir snabbt tydligt att ensamheten är lite av ett gissel för Harry. Efter en längre vistelse på bäddavdelningen i Dalsbruk blev det påtagligare.

- Där var en kvinna som bad mig sjunga för henne. En gång kom hon fram till min säng och lämnade en vacker blomma. Vi var lite som en familj på avdelningen och det kändes ensamt att komma hem, säger han.

En burk med olika färgers piller i en burk.
En burk med olika färgers piller i en burk. Bild: Amanda Vikman/Yle Pillerburk,äldreomsorg

Nu har ändå hemvårdarna nyligen lyckats övertyga Harry om att åka till aktivitetscentret en dag i veckan. Det är något som överraskade honom positivt.

- Jag misstänkte att det inte skulle vara skoj, men sen var det riktigt kul faktiskt! Och jag ser fram emot det varje vecka. I bland är det dans och sång, och då passar jag på och sjunger, säger Harry.

Fysioterapeuten hjälper med rehabiliterande vård

Hemvården hjälper till med sådant som rakning, medicinering och att föra ut soporna. Vissa dagar har Harry rakat sig själv och bäddat sängen, vilket är en del av det rehabiliterande arbetet som hemvården börjat jobba med i allt högre utsträckning.

Många idéer har kommit från hemvårdens egna fysioterapeut som funnits med i ett drygt år. Hon hjälper hemvården att hitta rätt hjälpmedel och redskap för de gamla som bor hemma

Erika Wikström hjälper Harry med rollatorn.
Erika Wikström hjälper Harry med rollatorn. Bild: Amanda Vikman/Yle hemvård,Erika Wikström

- Hon har också utbildat oss alla i personalen att arbeta rehabiliterande. Det kan handla om att föra ut sina sopor själv som de kanske inte har gjort på länge. Man märker att de får bättre självkänsla när det lyckas och de mår bättre, säger Erika Wikström.

Fysioterapeuten har också sett till att personalen har mer tid över för att gå ut och promenera med de äldre. Personalen har märkt att många klienter med rygg- och nacksmärtor blivit mycket bättre sedan specialanpassade gymnastikövningar tagits i bruk.

Läs också