Hoppa till huvudinnehåll

Rättelse till artikeln om de koldioxidutsläpp som uppstår då man tittar på videor via nätet

Yle Nyheter logo
Yle Nyheter logo Bild: Yle yle nyheter

I den ursprungliga artikeln presenterades uträkningar som visade att videotittande via nätet orsakar större koldioxidutsläpp än i verkligheten.

Rättelsen gäller artikeln om IT-branschens koldioxidutsläpp, publicerad onsdagen den 26 juni. Enligt den ursprungliga artikeln kan 85 timmar av videotittande på internet orsaka lika höga koldioxidutsläpp som en flygresa från Helsingfors till Stockholm.

Uträkningen om energiförbrukningen baserar sig på föråldrad information och ger inte en tillförlitlig bild av den moderna teknologi som utnyttjas i dagsläget då man tittar på videor via nätet.

Det är sannolikt att uträkningen visar att de uppskattade koldioxidutsläppen är högre än vad de egentligen är. Videotittande på nätet orsakar alltså antagligen lägre koldioxidutsläpp än det som först påstods i artikeln.

De utsläpp som orsakas av videotittande på nätet påverkas av många faktorer, bland annat vilken apparatur som används, i vilket land man befinner sig i och hurdana tjänster man använder sig av. Därför är det svårt att uppskatta hur stora utsläpp som videotittande generellt skapar.

Den ursprungliga artikeln har nu uppdaterats.