Hoppa till huvudinnehåll

Reetta Hurske blev utan statsbidrag, igen – Olympiska kommitténs förslag godkändes inte av ministeriet: "Det är som det är och vi kör med det"

Reetta Hurske efter tävling i Jyväskylä.
Hurske har stått för fina resultat men en hel del besvikelser och otur. Reetta Hurske efter tävling i Jyväskylä. Bild: Vesa Pöppönen/AOP Reetta Hurske,friidrott,häcklöpning

Reetta Hurske blev överraskande nog utan stipendie i februari då Undervisnings- och kulturministeriet delade ut statsbidrag. Då motiverades beslutet med att hennes resultat från förra sommaren inte var tillräckliga. Olympiska kommittén sade sig åtgärda saken och kommitténs chef Mika Lehtimäki tog då fram förslaget om att dela ut ett stipendie i samband med att vinteridrottarna tilldelas statsbidragen. Hurske var ändå inte på listan över idrottare som publicerades i dag.

– Inte har det väckt några känslor än, men inte har jag orkat stressa över det nu under tävlingssäsongen. Det är som det är och vi kör med det, säger Hurske till Yle Urheilu i dag.

Olympiska kommittén hade föreslagit att Hurske skulle få ett stipendie på 6000 euro. Ministeriet godkände ändå inte förslaget med motiveringen att besluten om bidragen görs på basis av resultaten som gjorts under sommaren. Att hon var bästa finländare under hallsäsongen på 60 meter häck räckte alltså inte till.

Reetta Hurske tyngdes ändå inte av beskedet och blickar bara framåt.

– Hoppas att mina resultat från det här året och möjligen nästa år räcker som grund för att få stipendiet i fortsättningen, säger Hurske till Yle Urheilu.

Hurske har stått för riktigt fina resultat i år och skrivit om sitt personliga rekord på 100 meter häck. På grund av otur med icke statistikdugliga resultat har VM-gränsen till Doha ändå inte ännu spruckit. Hennes personbästa skrevs förra veckoslutet 12,99, vilket bara är en hundradel från gränsen.

Hurske får en ny chans att klara gränsen 12,98 i morgon i Tammerfors.

Läs mera:

Hurskes jättetid blåste bort igen – missade VM-gränsen med minsta möjliga marginal

Reetta Hurske löpte för första gången i karriären under 13 sekunder i statistikdugliga förhållanden då hon klockades för 12,99 i försöken i en tävling i Schweiz. I finalen löpte hon snabbare men än en gång var medvinden för stark.