Hoppa till huvudinnehåll

Trump kluven inför amerikansk reträtt från Afghanistan: "Landet är ett laboratorium för terrorister"

USA fällde 13.4.2017 en jättebomb i en IS-kontrollerad dal i Nangarhar där jihadister hade grävt ett stort tunnelkomplex i bergen
Jättebomben fälldes i en IS-kontrollerad dal i provinsen Nangarhar där jihadisterna hade grävt ett omfattande tunnelkomplex i bergen USA fällde 13.4.2017 en jättebomb i en IS-kontrollerad dal i Nangarhar där jihadister hade grävt ett stort tunnelkomplex i bergen Bild: EPA/GHULAMULLAH HABIBI Islamiska staten (IS),Afghanistan,USA

USA:s president Donald Trump säger att han oroar sig över terrorattacker om amerikanska soldater dras bort från Afghanistan.

Afghanistan är det land där USA har fört sitt längsta krig hittills.

Trump säger att han vill dra bort USA:s styrkor från Afghanistan men att han är bekymrad över det tomrum som uppstår utan amerikansk närvaro i området.

Enligt Trump finns det en risk för att Afghanistan då skulle användas som en bas för terrorattacker riktade mot USA.

"Landet är ett laboratorium för terrorister"

I en intervju för tv-kanalen Fox News sade Trump att problemet med att dra bort USA:s 9 000 soldater från Afghanistan är att landet är "ett laboratorium för terrorister".

Trump återgav en konversation han haft med representanter för den amerikanska militären då han berättat om sin önskan att flytta bort de amerikanska styrkorna från Afghanistan.

Militärens representanter hade varnat honom för att göra det. Enligt Trump hade de sagt att det är bättra att bekämpa terrorister i Afghanistan än hemma. "Jag skulle hellre attackera dem där borta än attackera dem i vårt eget land", hade en general sagt till Trump.

Även om USA flyttar bort sina trupper skulle USA lämna kvar en omfattande underrättelseverksamhet i Afghanistan.

Intervjun med Trump spelades in under veckoslutet strax före gårdagens talibanattack i Afghanistans huvudstad Kabul. I den dödades sex människor medan över hundra skadades.

En stupad amerikansk soldat förs hem till USA 25.6.2019
En stupad amerikansk soldat förs hem till USA 25.6.2019 En stupad amerikansk soldat förs hem till USA 25.6.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Afghanistan,USA,Soldat,likkistor,stupade

Fredssamtal pågår - kriget har pågått i 18 år

USA:s fredssändebud Zalmay Khalilzad höll i går sin sjunde samtalsrunda i syfte att få ett slut på det 18 år långa kriget. Samtalen med de talibanska ledarna har förts i Qatar, och fokus har legat på talibanernas krav på att de utländska styrkorna lämnar Afghanistan.

USA kräver å sin sida garantier för att Afghanistan inte används som en bas för attacker på andra håll.

USA gick in i kriget i Afghanistan som ett svar på attackerna mot USA den 11 september 2001. Avsikten var att krossa talibanerna som skyddade terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin-Ladin.

Omkring 2 400 amerikanska soldater har dödats i samband med kriget i Afghanistan.

Källa: Reuters

Läs också