Hoppa till huvudinnehåll

Det röda distriktet i Amsterdam står inför omvälvningar - stadens nya borgmästare planerar en bättre framtid för sexarbetarna

Amsterdam
Amsterdam Bild: Ullstein bild - Sch�ning/ All Over Press Amsterdam,prostitution,sexbutiker,Prostitutionsstråk

"Fundamentala förändringar" kommer att äga rum i det så kallade röda distriktet i Amsterdam. Stadens nya borgmästare vill nu att stadens framtid tas upp till diskussion.

Avsikten är att förbättra omständigheterna för sexarbetare i området och att förebygga brottslighet. Syftet är också att minska på de störningar som lokala invånare och affärsinnehavare i området upplever.

Amsterdams nya borgmästare Femke Halsema kommer att diskutera med sexarbetare och invånare för att få en klar bild av hur framtiden i distriktet borde se ut.

Förslag finns redan - allt från att dra för gardinerna i de skyltfönster där prostituerade visar upp sig för allmänheten till att helt och hållet stänga bordeller med skyltfönster eller flytta prostitutionen till något annat ställe i staden. Antalet bordeller i stadens centrum ska också minska.

Myndigheterna i Amsterdam försöker med olika metoder städa upp stadens historiska centrum som under de senaste åren omvandlats till en överbefolkad, bullrig turistmagnet.

"Kvinnorna känner sig förnedrade"

Borgmästaren presenterade i dag sina planer.

Femke Halsema - Amsterdams första kvinnliga borgmästare - anser att det behövs förändringar eftersom "Amsterdam förändras".

Amsterdams borgmästare Femke Halsema då hon svurits in som borgmästare.
Amsterdams borgmästare Femke Halsema. Amsterdams borgmästare Femke Halsema då hon svurits in som borgmästare. Bild: EPA-EFE/Robin van Lonkhuijsen Femke Halsema

– Människohandeln har ökat, likaså den mängd turister som vandrar omkring i området med sina telefoner och fotograferar kvinnorna i skyltfönstren. Bilderna sprids sedan vidare, konstaterar hon.

Enligt Halsema är det viktigt att skydda sexarbetare från gapande turister.

– Jag tror att en stor del av de kvinnor som arbetar här känner sig förnedrade. Folk skrattar åt dem.

– Turisterna vet inte hur de ska bete sig i det här området , säger en anonym kvinna till nyhetsbyrån Reuters.

Förslag om "en erotisk stadszon"

Rapporten "Framtiden för fönsterprostitutionen i Amsterdam" innefattar också ett mer omfattande förslag om "en erotisk stadszon" med en klar ingångsport - ett system som finns i ett liknande område i Hamburg.

Prostitution legaliserades för närmare tjugo år sedan i Nederländerna.

Enligt borgmästaren finns det inga planer på att förbjuda prostitution.

Enligt borgmästaren Femke Halsema är prostitution tillåtet eftersom man ser det som en möjlighet för en kvinna att agera självständigt.

– Att kriminalisera prostitution - som i USA till exempel - gör kvinnor sårbara.

Källor: Reuters, AP