Hoppa till huvudinnehåll

"Det viktiga är inte att hoppa jättehögt" – prisregn för dansskolan Hurja Piruetti från Karis i GP-tävling i Italien

Två kvinnor och en man klädda i gula munkjackor håller upp fyra stora prispokaler.  Mot en vit vägg med svart tryck som  visar logon för dansföreningen Hurja Piruetti
Katja Köngäs, Birk Lerviks och Anette Lundell poserar med pokalerna Hurja Piruetti vann i Italien. Två kvinnor och en man klädda i gula munkjackor håller upp fyra stora prispokaler. Mot en vit vägg med svart tryck som visar logon för dansföreningen Hurja Piruetti Bild: Yle / Tiina Grönroos dans,Förening,tävlingar,Raseborg,Västnyland,dansare,Grand prix,Italien,Australien,Danstävlingar,annette lundell

Dansskolan Hurja Piruetti från Karis och dess dansare blir allt mer kända - inte bara i Finland utan också ute i världen. För några veckor sedan tog dansskolan hem huvudvinsten under en stor GP-tävling i Italien.

Över 500 dansare från hela världen deltog i tävlingarna i Italien.

- Vi var 56 dansare från Hurja Piruetti som reste till Italien. Vi hade flera dansnummer och vi valdes till den helhetsmässigt bästa dansskolan där, säger Anette Lundell från dansskolan.

Hurja Piruetti vann fyra stora pokaler i GP-tävlingen.

- Vi fick också första pris i Lyrical jazz och för ett nummer i modern dans. Vi fick också andra pris för ett nummer som hette ”Can-can", säger Birk Lerviks.

Domarna i danstävlingar ser till helheten

Katja Köngäs som är rektor för Hurja Piruetti säger att föreningen också deltog i stora tävlingar i Kroatien i maj.

Hon säger att domarna i danstävlingar ofta beaktar helheter i dansnumren.

- Vi försöker förmedla känslor och beakta helheten i våra dansnummer. Det viktiga är inte att hoppa jättehögt eller lyfta benen så högt som möjligt, säger Köngäs.

- Det är också viktigt att berätta en historia med sitt dansnummer, inte bara det att man gör tekniskt en perfekt prestation, tillägger Lundell.

Köngäs säger att också scenografin och kostymerna är viktiga med tanke på helheten.

Deltar i dansfestival i Australien

I juli deltar nio personer från Hurja Piruetti i en stor dansfestival i Australien. Festivalen heter Australian Youth Dance Festival. Sju av dem är dansare.

Bild på ett tryck på bröstet på en gul munkjacka. Står Hurja Piruetti  och sedan bilder på Finlands, Danmarks och Australiens flaggor.
Hurja Piruetti har fått internationellt erkännande. Bild på ett tryck på bröstet på en gul munkjacka. Står Hurja Piruetti och sedan bilder på Finlands, Danmarks och Australiens flaggor. Bild: Yle / Tiina Grönroos dans,Förening,tävlingar,Danstävlingar,Raseborg,Västnyland,dansare,Grand prix,Italien,Australien,annette lundell

Birk Lerviks berättar att det ingår föreläsningar och workshops i festivalen.

- Vi ska också delta i en galakväll där vi uppträder tillsammans med Dansbryggeriet från Danmark, säger Lerviks.

Anette Lundell säger att det är första gången en delegation från Finland deltar i den här festivalen.

- Det ska bli häftigt och mycket intressant att få vara med i festivalen, säger hon.

Festivalen pågår från den 7 till 12 juli i Melbourne.

Dansskolan fortsätter växa

Hurja Piruetti firar 25 års jubileum. Katja Köngäs kom till Karis år 1995 och körde i gång verksamheten. Hon var då 19 år.

- I augusti börjar nya kurser dit intresserade ryms med. Vi kommer att ha ungefär hundra grupper. Förra säsongen hade vi 80 grupper, säger Köngäs.

Hon säger att föreningen eller dansskolan i dag har 1 100 dansare i sina led.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland