Hoppa till huvudinnehåll

Fortfarande brist på studiebostäder - situationen ändå bättre än förut

En nyckelknippe hänger i låset på en öppen dörr.
Fortfarande bostadsbrist för studeranden. En nyckelknippe hänger i låset på en öppen dörr. Bild: Mostphotos/Deyan Georgiev studentbostäder,bostäder,lägenheter,bostadslån,bostadsköp,fastigheter,nycklar,dörrar,Bostadsbrist,studerande,hyresbostäder,hyreshus,lås,hem,bostadshus,rum,tambur,hall,studentbostad

Efterfrågan på studentbostäder är som störst just nu eftersom de som fått studieplats meddelades om det förra veckan.

I Helsingfors hade man i slutit av juni över 8 000 personer i kö med över en tredjedel som ansökte om en etta.

Bara var femte sökande kommer att få en studentbostad i Helsingfors, men utanför huvudstaden är situationen aningen bättre.

Det är nämligen lite lättare att få en bostad i Åbo och Vasa, men även där är köerna långa.

- Vi har 2 500 personer i kö men förväntar oss få in ännu mera ansökningar. Under den här tiden får varje år vanligtvis 1 000 nya studeranden en bostad hos oss, säger Risto Siilos som är verkställande direktör för Studentbystiftelsen i Åbo.

Ejderkonstverket i Aura å.
Många står i kö för att få en bostad i studentbyn i Åbo. Ejderkonstverket i Aura å. Bild: Yle Åboland Aura å,Åbo,sommar,ejdrar

I Vasa finns det inte ettor åt alla sökande, berättar Anna-Maija Ampiala som är hyresövervakare på Stiftelsen Vasa Studiebostäder.

- Vi har ungefär 500 personer i kö. De flesta vill ha en etta men vi har inte ettor åt alla så vi måste erbjuda boxbostäder, säger Anna-Maija Ampiala som är hyresövervakare på Stiftelsen Vasa Studiebostäder.

Ettor är första alternativet

Ettor är fortfarande det populäraste alternativet för studeranden, men i både Vasa och Åbo är det det svårast att få en etta.

- Det är mera sannolikt att man får en bostad just nu om man också ansöker om en boxbostad, säger Risto Siilos.

I fall man inte får en etta är väntetiden ändå inte så lång i Vasa.

- Inte tar det så lång tid. Vi brukar säga att om man tar emot en boxbostad först och sedan ansöker om en etta kan det ta några månader, säger Anna-Maija Ampiala.

Situationen förbättras

I Åbo och Vasa säger man ändå att bostadssituationen är bättre än vad den har varit.

- Vi erbjuder mera bostäder än tidigare år, säger Risto Siilos.

En två blir två ettor.
En boxbostad i Vasa förvandlas till två ettor. En två blir två ettor. Bild: Yle/Anna Ruda Voas,stiftelsen vasa studiebostäder

I Vasa har det också blivit lättare att få en etta.

- Vi har gjort om boxbostäder till ettor. Kön för att få en etta är inte lika lång som förut, berättar Anna-Maija Ampiala.