Hoppa till huvudinnehåll

Hundratrettio kilometer skräpfria stränder - det är målet för stort talkoprojekt i Helsingfors

Påse full med skräp från stranden
Trots att en strand verkar ren gömmer det sig alltid en hel del skräp. Påse full med skräp från stranden Bild: Elis Henell skräp,Strand,Östersjön,Städningstalko,talko

Vädret kan inte bli mycket bättre när vi träffar Susa Österlund-Toivonen, Eeva Puustjärvi och ett tiotal unga vuxna som kommit ut till Drumsö för att njuta av solskenet och samtidigt dra sitt strå till stacken för Östersjön.

Puustjärvi koordinerar projektet Satakolkyt, som fritt kan översättas till Hundratretti och syftar på den 130 kilometer långa strandsträckan i Helsingfors.

Målet för projektet är att stränderna ska vara skräpfria och att invånarna själva hjälper till med att städa.

Susa Österlund-Toivonen och Eeva Puustjärvi sitter på en strandklippa på Drumsö
Susa Österlund-Toivonen och Eeva Puustjärvi anser att Satakolkyt-satsningen hjälper helsingforsarna att hitta de fina stränderna i staden och att uppskatta dem bättre. Susa Österlund-Toivonen och Eeva Puustjärvi sitter på en strandklippa på Drumsö Bild: Elis Henell Strand,städning,talko

Susa Österlund-Toivonen, som är verksamhetsledare för ungdomsenheten för miljöverksamhet i Helsingfors, var en av initiativtagarna till projektet. Hon berättar att att idén egentligen inte föddes från miljötänk.

- Vi ville skapa en kontakt med ungdomsorganisationerna i regionen och få dem att röra på sig mera i de fina naturområdena vi har. Att städa stränderna lät då som ett självklart projekt som skulle bidra till både de ungas och Östersjöns välmående!

Eeva Puustjärvi berättar om strandstädning och Östersjön
Eeva Puustjärvi är koordinator för satsningen och vet mycket om nedskräpning av Östersjön. Eeva Puustjärvi berättar om strandstädning och Östersjön Bild: Elis Henell Strand,städning,Miljö och natur,miljöaktivister,talko,Östersjön,helsingfors

Idén om den dynamiska kartan på hemsidan satakolkyt.fi kom också i ett tidigt skede och skapades på ett par veckor av den kreativa sammanslutningen Digitalents som aktiverar ungdomar i digitalt arbete.

Att anmäla ett städlag har gjorts busenkelt. På hemsidan kan du anmäla vilken strand du tänkt städa och när. Då övergår stranden från att vara röd till gul på kartan.

När stranden är städad anmäler man det på samma hemsida och stranden markeras i grönt.

Hassan Ahmedi poserar med skräpplockare på stranden han städar
Hassan Ahmedi har tillsammans med Röda Korsets sommarklubb kommit ut till stranden för att hjälpa Östersjön. Han tycker om talkoandan i sådana här projekt. Hassan Ahmedi poserar med skräpplockare på stranden han städar Bild: Elis Henell Strand,städning,talko,skräpplockare

Skräptänger kan man dessutom låna från Helsingfors bibliotek och skräpet kan lämnas vid närmaste skräpkorg. Vid behov hjälper Satakolkyt-projektet med att transportera bort skräpet.

Röda Korsets sommarklubb är en av många grupper som valt att delta i det stora strandtalkot. Mia Salomäki som leder klubben säger att de unga själva hade kommit med idén att städa stränder.

Efter ungefär en timmes städning lagar man en Östersjövänlig lunch tillsammans på trangior.

Mia Salomäki, kordinator för Röda Korsets sommarklubb
Mia Salomäki är koordinator för Röda Korsets sommarklubb och säger att initiativet till strandstädning kom från deltagarna själva. Mia Salomäki, kordinator för Röda Korsets sommarklubb Bild: Elis Henell Flicka,Strand,talko

Eeva Puustjärvi, koordinator för Satakolkyt säger att man vill ge stadens invånare en chans att bekanta sig med de fina stränder vi har. Det är också en lärorik upplevelse och en stund för skön samvaro.