Hoppa till huvudinnehåll

Interneringsläger för migranter i Libyen flygbombades - minst ett 40-tal döda - "läget är ohållbart"

Människor samlades utanför interneringslägret för migranter i Tajoura efter att förläggningen bombats sent på tisdag kväll.
Människor samlades utanför interneringslägret för migranter i Tajoura efter att förläggningen bombats sent på tisdag kväll. Människor samlades utanför interneringslägret för migranter i Tajoura efter att förläggningen bombats sent på tisdag kväll. Bild: AFP / Lehtikuva Libyen

Kring 120 flyktingar och migranter var inlåsta i en hangar i en förort till Libyens huvudstad Tripoli, då byggnaden fick en direktträff under ett flygangrepp sent i går kväll. Enligt FN har minst 44 människor dödats och över 130 skadats i attacken.

Libyska räddningsarbetare och lokala fotografer har publicerat obehagliga bilder i sociala medier på kroppsdelar och blodiga plagg bland kringströdda betongblock. Bilderna sägs vara tagna i Tripoli-förorten Tajoura i natt.

Det finns fem hangarer i Tajoura där det finns över 600 flyktingar och migranter som försökt ta sig till Europa över Medelhavet. En av dessa hangarer i lägret träffades alltså i en flygattack sent i går kväll.

Sent in på natten letade libyska räddningsarbetare efter överlevande bland rasmassorna och ambulanserna gick i skytteltrafik mellan förläggningen och sjukhus i Tripoli.

Enligt FN har minst 44 människor dödats och över 130 skadats i flygräden.

FN:s flyktingorgan UNHCR i Libyen meddelade på Twitter att man är "extremt bekymrad" över nyheterna om flygräder mot interneringscentret i Tajoura, öster om Tripoli och om döda flyktingar och migranter. Enligt UNHCR i Libyen "borde civila aldrig vara mål" för flygattacker.

UNHCR gav redan i maj order om att lägret i Tajoura skulle evakueras. Uppmaningen kom efter att en projektil hade landat alldeles intill lägret, och skadat två migranter.

FN:s sändebud i Libyen, Ghassan Salame, säger att attacken i går kväll klart kan definieras som krigsbrott.

Organisationen Läkare utan gränser skriver på Twitter att flyktingar och migranter som sitter fast i lägren i Tripoli genast måste evakueras.

Krigsherren Khalifa Haftar anklagas för attacken

Libyens FN-erkända enhetsregering (GNA) baserad i Tripoli fördömde också attacken och kallade den för "ett vidrigt brott" och anklagade "krigsförbrytaren Khalifa Haftar" för flygbombningen.

Haftars styrkor, som han döpt till Libyens nationella armé (LNA), har flera gånger genomfört flygräder mot just förorten Tajoura. Där finns flera militära mål.

Rökmoln över förorten Tajoura efter en flygräd utförd av LNA den 29 juni.
Rökmoln över förorten Tajoura efter en flygräd utförd av LNA den 29 juni. Rökmoln över förorten Tajoura efter en flygräd utförd av LNA den 29 juni. Bild: AFP / Lehtikuva Libyen

Medier som stöder Haftar rapporterade om flygräder mot Tajoura och Tripoli i går kväll.

Haftar och hans styrkor kontrollerar stora delar av östra och södra Libyen, och i april inledde han en offensiv för att erövra huvudstaden.

Internationella människorättsorganisationer har anklagat både LNA och GNA:s styrkor för människorättsförbrytelser och olaglig krigföring mot civila.

EU bär en del av skulden?

Samtidigt har EU försökt se till att migranter och flyktingar inte ska lyckas korsa Medelhavet. Det finns de som anser att EU gör sig skyldigt till brott mot mänskligheten genom sin politik gentemot migranterna i Libyen.

Libyen har blivit det huvudsakliga avreselandet för flyktingar och migranter som försöker ta sig över Medelhavet till Europa, efter det kaos som rått i Libyen sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011.

De försöker ta sig med båt över Medelhavet till Italien men många plockas upp av den libyska kustbevakningen som - med stöd av EU - för dem tillbaka till Libyen. I Libyen förs migranterna och flyktingarna till statliga läger där de lever under svåra omständigheter.

Människorättsorganisationer har länge rapporterat om de övergrepp som migranterna utsätts för av olika väpnade gäng och miliser i Libyen. Situationen har förvärrats ytterligare efter att Haftar inledde sin offensiv.

Enligt FN befinner sig cirka 3 500 migranter och flyktingar i fara i lägren i de olika stridszonerna i Libyen.

Källor: AFP, AP, Reuters, Yle

Läs mera:

EU anmäls för brott mot mänskligheten - unionen har varit med om att skapa ”världens mest dödliga migrationsrutt”

EU borde dras inför rätta för de tusentals dödsfall som inträffat på Medelhavet. Det anser en grupp advokater som lämnat in en anmälan till internationella brottsmålsdomstolen ICC.