Hoppa till huvudinnehåll

Minns du Misu som utvecklades i Pojo? Nu har den första levererats till försvarsmakten

En bild på en misu, ett miitärfordon som kör på en lerig åker.
Pansarfordonets smeknamn Misu som står för Miina-suojattu (minskyddad). En bild på en misu, ett miitärfordon som kör på en lerig åker. Bild: Protolab pansarfordon,militärfordon,Pojo, Raseborg,Västnyland,protolab

Misu, eller PMPV 6×6 som den egentligen heter, är namnet på en terränglastbil som har utvecklats i Pojo. Finska försvarsmakten har beställt fyra stycken och i juni tog de emot sitt första exemplar.

Det är frågan om det pansarterrängfordon som Yle Västnylands reporter Tove Virta fick testköra år 2015. Fordonet har producerats av företaget Protolab som i fjol skrev på ett kontrakt om att leverera fyra stycken Misun till försvarsmakten.

- Vi har först testat bilen och sedan levererat en prototyp till finska försvarsmakten som de har testat nu under vintern. Nu har vi levererat den första av de fyra som försvarsmakten beställt av oss, säger Juha Moisio som är chef för Protolabs affärsutveckling.

Det första fordonet levererades i juni och de två följande kommer att levereras i augusti. Den fjärde skickas iväg senast i september.

Kan finnas hundratals i framtiden

Nu börjar nästa rond av fordonstester då försvarsmakten ska utreda om Misun uppfyller alla de krav som försvarsmakten har, förklarar Moisio.

- Drömscenariot är att vi fortsätter leverera den här Misun, eller PMPV 6×6, till försvarsmakten nästa år och i framtiden.

Ifall Misun blir försvarsmaktens nya pansarfordon, så kan det innebära att företaget får en beställning på hundratals fordon, säger Juha Moisio. Han tillägger att de fordon som nu används för transport av manskap, de vill säga Pasi-fordonen, börjar bli gamla.

Lättmanövrerade i städer

Det finns flera faktorer som gör det Pojoutvecklade fordonet intressant för försvarsmakten.

- Skyddsnivån är en av orsakerna till att de är intresserade. Men också det att Misun inte är lika bred som olika andra fordon. Den här är lättare att använda i städer och på krisområden och sånt, säger Moisio.

En bild på en misu, ett miitärfordon som står på en gata i en stad.
En bild på en misu, ett miitärfordon som står på en gata i en stad. Bild: Protolab pansarfordon,militärfordon,Pojo, Raseborg,Västnyland,protolab

Fordonet har utvecklats utifrån de samtal som företaget har fört med kunder och utifrån en marknadsundersökning.

Försvarsmaktens köp bra på företagets cv

Vad betyder det här samarbetet med försvarsmakten för företagets framtid?

- Det är viktigt. Försvarsmakten har nu redan köpt de här fyra så det ger oss en möjlighet att försöka exportera i framtiden. Vi börjar nu jobba med olika möjliga projekt i Europa. Men om det kan jag inte säga mera.

- Det som alla kunder frågar först är "vart har ni levererat?". Om vi har försvarsmakten bakom oss så är det mycket lättare att få dem att lyssna och för oss att vara med i konkurrensen.

Misun produceras av ett annat företag i en fabrik i Viiala nära Tammerfors.

- Den firman som fabriksbygger dem hade bättre möjligheter än vad vi själva har, förklara Moisio.

Är det något som ännu sker i Pojo?

- Det finns några grejer som ännu sker i Pojo, vissa utvecklingsgrejer, säger Moisio.

PRotolab har utvecklat ett pansarfordon för manskapstransport i ett garage i Pojo.
Arkivbild från då Tove Virta besökte Protolab. PRotolab har utvecklat ett pansarfordon för manskapstransport i ett garage i Pojo. Bild: Protolab bollsta

Moisio säger ändå att planen är att hålla kvar utvecklingsarbetet i Pojo. På frågan om produktionen också kunde ske i Pojo är Moisios svar vagt.

- De får vi se i framtiden. Vi måste lyssna på vad kunderna vill och vad vi ska göra och hur vi ska utveckla bilen, vad är svaren från testerna och sådant. Hurdana rapporter får vi tillbaka. Sen börjar vi planera mera och sen kommer vi tillbaka till den saken. Men vissa saker, särskilt utvecklingsgrejer, ska vi hålla i Pojo i alla fall.

Protolabs ägs av privatpersoner och företagets hemkommun är Esbo.

Juha Moisio intervjuades av Anna Hellberg.

Läs också