Hoppa till huvudinnehåll

Skogsägares svar till ny forskning om avverkning: Utveckla i stället för att avveckla

En man med keps på huvudet och blå pikéskjorta står under ett äppelträd.
Skogsägare Göran Gjäls. En man med keps på huvudet och blå pikéskjorta står under ett äppelträd. Bild: Yle/Juho Teir skogsindustri,skogsägare,Skog,Närpes,Kalax (Närpes),göran gjäls

Ny forskning visar att skogsindustrins klimatpåverkan är större än uppskattat. Men skogsägaren Göran Gjäls i Närpes är skeptisk.

Ny forskning visar att en ökad skogsavverkning kommer att ha långtgående konsekvenser för kolsänkorna.

Enligt forskarna kommer man inte under det pågående århundradet att kunna reparera den negativa klimatpåverkan som en ökad avverkning orsakar.

Skogsägaren Göran Gjäls i Kalax i Närpes, som även är styrelsemedlem i Skogsvårdsföreningen Österbotten, ställer sig skeptisk till undersökningen.

Timmerstockar i Maxmo.
Timmerstockar i Maxmo. Bild: Yle/Joni Kyheröinen timmer,ved,stockar,maxmo

- Det här är en enskild undersökning och jag sätter ingen större tilltro till det här utan man får titta på det här i ett längre perspektiv och säkert finns det andra undersökningar som kan visa något helt annat, säger han.

Forskarna har gjort en simulering om vad som händer om man ökar skogsavverkningen från 58 miljoner kubikmeter/år (vilket var nivån i Finland 2015) till 67 miljoner kubikmeter/år (vilket är ungefär var man ligger idag).

Miljöskadan dubbelt så stor

Resultatet visar att den uppskattade miljöskadan är minst dubbelt så stor som man tidigare har uppskattat. För att kompensera miljöskadan borde man märkbart öka skogarnas tillväxt.

- Grejen är nog den att avverkar man skog så växer det ny skog och det binder kol. Sedan kan man med olika undersökningar påstå både det ena och det andra, konstaterar Gjäls.

- Men faktum är att vi i tiotals år har skött våra skogar på ett hållbart sätt utan att på det sättet tänka på kolbindning, men det har visat sig att vi var på rätt väg utan att vi visste om det.

Gallring intill Maxmo dansbana.
Gallring intill Maxmo dansbana. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Skogsmaskin,skogsarbete,gallring,ved

Den eventuella miljöskadan kan också kompenseras med att tillverka produkter av trä, som binder kol betydligt längre än nuvarande produkter.

- Här har forskarna något de borde ta tag i, i stället för att racka ner på det finländska skogsbruket. Vända det här till något positivt, fundera på vad vi kan göra och ge något alternativ till industrin och skogsägarna i stället för att köra det här racet med någon form av begränsning hela tiden. Utveckla i stället för att avveckla, det är mitt budskap.

Kan ni skogsägare påverka industrin att använda virket på ett sätt så att kolet binds längre i produkten?

- Ja, men kanske ännu mer som konsumenter och vi är betydligt fler konsumenter än skogsägare. Om vi till exempel bygger våra hus av trä, då har vi en möjlighet att ta till vara det här kolet.

- Där tror jag vi har mycket att lära oss och jag hoppas att forskningen hjälper till så att vi kommer framåt. Vi strävar till att i framtiden ha en cirkulär ekonomi och där har forskningen en stor uppgift att lösa.

Läs också