Hoppa till huvudinnehåll

Torkan är besvärlig men blåsten är ännu värre för grönsaksodlarna i Västnyland

Bladsallat i långa rader på en åker.
Långa rader med sallat som för tillfället lever ett torrt liv. Bladsallat i långa rader på en åker. Bild: Yle / Tiina Grönroos bladsallad,Ingå,Västnyland,grönsaker,grönsaksodling,trädgårdsodling,torka,ingrid träskman

I fjol var den långa värmeböljan en plåga för både grönsaksodlarna och de som sommarjobbade med att plocka gurkor och andra grönsaker. I år har det hittills varit lika regnfattigt, men det är ändå inte torkan eller solen som är värst utan blåsten, som gör att all fukt avdunstar.

Grönsaksodlare Ingrid Träskman i Ingå har lång erfarenhet av trädgårdsodling. Hon odlar bland annat olika sorter av sallat, kål, bönor och gurkor. I år prövar hon också på att odla bland annat svartrot och jordärtskockor.

Små plantor av fänkål i i små svarta krukor i växthus. påminner mest om dill.
Det ser kanske ut som dill, men är fänkål i Ingrid Träskmans växthus. Små plantor av fänkål i i små svarta krukor i växthus. påminner mest om dill. Bild: Yle / Tiina Grönroos Ingå,Västnyland,grönsaker,grönsaksodling,trädgårdsodling,Fänkål,växthus,ingrid träskman

Fröna sås i växthus och grödorna får sin start inomhus, men efter det ska plantorna ut på åkern. Därför är Ingrid Träskman väldigt beroende av hurdant vädret är. Men eftersom gården har ett bra utbyggt bevattningssystem är det faktiskt inte torkan som är det största bekymret i år, utan det är den senaste tidens ihållande blåst.

- Vädergudarna kunde ha hållit andan. Det värsta är när det har blåst, blåst och så blåst igen. Efter att vi har vattnat om nätterna tar det bara några timmar på morgonen och så är det lika torrt igen. Det har varit en otrolig avdunstning, säger Ingrid Träskman.

När man tittar ut över raderna med sallat kan man se att jorden är väldig torr trots att åkern har bevattnats och trots att det föll en del regn dagen innan.

Raka rader med bladsallat på åker.
För två år sedan var det kallt och en hagelskur tog kål på många grönsaker, också kålen. I fjol var det tidvis långt över 30 grader hett här på åkern. I år lider sallaten av torka orsakad av blåst och snabb avdunstning. Raka rader med bladsallat på åker. Bild: Yle / Tiina Grönroos bladsallad,Ingå,Västnyland,grönsaker,grönsaksodling,trädgårdsodling,torka,ingrid träskman

- Vi har tillgång till bevattning och vi bevattnar grönsakerna så gott som varje kväll eller tidigt på morgonen. Det naturliga regnet är ändå mycket bättre.

Ingrid Träskman berättar att tisdagens (2.7) regn på sju millimeter motsvarar närmare tre timmar bevattning.

- En del av sallaten har en fysiologisk åkomma som kallas kantbränna. Det betyder att växterna inte kan suga upp lika stora mängder vatten som de avdunstar. Sedan har kaliumhalten också varit lite väl låg.

Grön bladsaalt med brunt i mitten. Det bruna är ecken på att sallaten fått för lite vatten och näring.
Det bruna på sallaten är vad som kallas kantbränna. Grön bladsaalt med brunt i mitten. Det bruna är ecken på att sallaten fått för lite vatten och näring. Bild: Yle / Tiina Grönroos bladsallad,Ingå,Västnyland,grönsaker,grönsaksodling,trädgårdsodling,torka,ingrid träskman

På Träskmans gård följer man med olika väderrapporter flera gånger per dag, men trots det kan familjen inte lita på att det utlovade regnet når åkrarna i Ingå. Regnen är väldigt lokala, grannarna kan få regn medan solen skiner eller ännu värre, solen skiner och det blåser hos Träskmans.

De utlovade regnvädersdagarna har dessutom uteblivit.

Träskmans har fyra bevattningssystem och Ingrids son bygger som bäst ett femte. Att bevattna stora grönsaksland är både dyrt och arbetsdrygt, men det pris producenten får för den färdiga sallaten eller kålen är inte högre än om bevattningen skulle ske med hjälp av vädrets makter.

Väderguden Tor blixtar och eventuella hagelskurar vill Ingrid Träskman däremot inte ha. Hon har verkligt tråkiga erfarenheter av en kort, men förödande hagelskur för två somrar sedan.

En kvinna  står på en åker med sallat. Syns egentligen inte att det är sallat, bara att det är något grönt.
"Man borde ju inte se glad ut på bild" säger Ingrid Träskman när hon berättar hur vädrets makter har förorsakat många timmar av extra jobb och oro. Man kan se hur vinden leker i håret på henne. Beskrivningen låter bra i en sång, men för grönsakodlarna är den kraftiga vinden inte lika rolig. En kvinna står på en åker med sallat. Syns egentligen inte att det är sallat, bara att det är något grönt. Bild: Yle / Tiina Grönroos bladsallad,Ingå,Västnyland,grönsaker,grönsaksodling,trädgårdsodling,torka,jordbrukare,trädgårdsodlare,grönsaksodlare

- När åskan börjar mullra blir jag väldigt nervös och tänker ”nej, inte en gång till”. Det räcker med en hagelskur på fem minuter så är all sallat förstörd.

Det här skedde sommaren 2017.

Förutom sallaten förstördes också de frostkänsliga gurkorna och bönorna. Till och med kålen tog skada och priset blev därefter. Totalt förlorade Ingrid Träskman grönsaker till ett värde av cirka 30 000 euro.

- Nu på fredag har det lovats regn, jag hoppas vi får det, eftersom vi tänkte plantera ut grönsaker på åkern i dag och i morgon. Om det inte regnar på fredagen får vi dra igång bevattningen igen, säger Ingrid Träskman.

Läs också