Hoppa till huvudinnehåll

VM på tv i kväll: Sverige hoppas att flytet bär hela vägen till final, Holland vill fortsätta skriva historia

Sverige drömmer om att nå sin andra VM-final, Holland har siktet inställt på den första. De orangeklädda har sina styrkor i huvudspelet och på fasta situationer, för blågult handlar det om kontringar och långbollar i djupled. En sak är säker: en dramatisk och oviss semifinal väntar i Lyon.

Nederländerna–Sverige

Fotbolls-VM, semifinal 2, Stade des Lumieres, Lyon.
Klockan 22.00, direkt på TV2 och Arenan.
Matchen kommenteras på svenska av Christoffer Herberts och Jessica Lagerblom.

För fjärde gången har Sverige tagit sig till semifinal i damernas VM, och blågult siktar på den andra finalplatsen efter silvret 2005. Det svenska laget backas upp av en intressant historisk notering, det lag som slagit ut Tyskland ur VM har hittills alltid vunnit turneringen till slut.

Holland har redan för första gången tagit sig längre än den första knockoutrundan i ett VM, och säkrade i och med 2–0-segern över Italien i lördags sitt första deltagande i en OS-turnering. Men Europamästarna från 2017 intygar att det inte finns nån mättnad, nu tänker laget ta sig till söndagens VM-final.

Räkna med sent avgörande

De två första semifinalisterna, USA och England, har i turneringen specialiserat sig på tidiga mål och på att koppla greppet på sin motståndare direkt. Holland och Sverige har gjort precis tvärtom.

Holland har faktiskt inte haft ledningen i paus en enda gång i årets VM, utan i samtliga fem matcher har laget avgjort i andra halvlek. Åtta av totalt tio holländska mål har gjorts efter paus.

Svenska spelare jublar över segermålet mot Tyskland.
Stina Blackstenius har avgjort efter paus både i åttondelen och kvarten. Svenska spelare jublar över segermålet mot Tyskland. Bild: All Over Press Stina Blackstenius

Sveriges turnering följer samma mönster. Bara mot VM:s sämsta lag Thailand har de svenska damerna haft ledningen efter 45 minuters spel. I matcherna mot Chile, Kanada och Tyskland har segermålet kommit i andra halvlek. Att 0–1 blev 2–1 i kvartsfinalen mot Tyskland betyder förresten att Sverige svarat för den enda vändningen i VM på turneringens senaste 33 matcher.

Hollands hopp: Fasta situationer

De regerande Europamästarna har inte fått spelet att stämma lika bra som i EM för två år sedan, men har ändå tagit sig till nationens första VM-semifinal. Orsaken stavas effektivitet på fasta situationer. Sex av Hollands senaste åtta mål har kommit till på det sättet. De orangeklädda har också gjort fem mål med huvudet, av de sammanlagt 25 nickmål som setts i hela VM.

Gäller för Sverige att inte dra på sig onödiga frisparkar på egen planhalva, och gärna undvika hörnor också.

Sveriges svar: Djupledsspelet

Mot Tyskland var den vinnande svenska anfallstaktiken klar: långa bollar i djupled som gång på gång spred panik i en överrumplad tysk backlinje. Räkna med mer av den varan i semifinalen, för Hollands försvar har exakt samma svaghet. De mittbackar som Nederländerna använt i VM, Dominique Bloodworth, Stefanie van der Gragt och Anouk Dekker är relativt tröga och får det svettigt om de blir utmanade i djupled.

Serveras de flyfotade svenskorna Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius rätt bollar kan de få en ny kul kväll.

Blågult siktar på ny revansch

När Sverige slog Tyskland i lördagens kvartsfinal var det efter en lång rad förluster mot samma land i knockoutskedet av stora turneringar. Mot Holland är förlustraden inte lika lång, men på nytt har det svenska laget revansch i sikte.

Svenska spelare deppar medan Hollands damer jublar i bakgrunden.
Efter EM-kvartsfinalen för två år sedan var det Holland som jublade och Sverige som deppade. Svenska spelare deppar medan Hollands damer jublar i bakgrunden. Bild: All Over Press Sveriges damlandslag i fotboll

I EM för två år sedan möttes länderna i kvartsfinal, och värdnationen Holland vann med 2–0 efter mål av anfallsstjärnorna Lieke Martens och Vivianne Miedema. Bägge lagen har byggt på kontinuitet efter den duellen. Samtliga elva spelare i den holländska elvan från den matchen i Doetinchem är med också i VM, medan åtta av svenskorna från EM-kvarten är med i årets trupp.

Sannolika startelvor, Rolfö och Martens ger frågetecken

Sverige har bara en obesvarad fråga när det gäller uppställningen i semifinalen: Vem ersätter avstängda yttern Fridolina Rolfö?

Grundtipset är Lina Hurtig som redan gjort mål i VM, mot Thailand. Madelen Janogy är ett annat alternativ, och tränaren Peter Gerhardsson har också småkryptiskt konstaterat att en lösning kan vara att ”ändra runt”.

För Nederländerna är frågan om Lieke Martens faktiskt kan starta. Barcelonastjärnan lider av en tåskada och har inte kunnat träna alls mellan kvarts- och semifinalen, men utgångstipset är att hon finns med i startelvan.

Det går också att spekulera i om Shanice van de Sanden till slut tvingas ge över sin plats i öppningen till Lineth Beerensteyn. Knappast, då semifinalen dessutom spelas i den mer rutinerade van de Sandens nuvarande hemstad Lyon.

Nederländerna (4-3-3): van Veenendaal – van Lunteren, van der Gragt, Bloodworth, van Dongen – Groenen, van de Donk, Spitse – van de Sanden, Miedema, Martens

Sverige (4–3–3): Lindahl – Glas, Fischer, Sembrant, Eriksson – Rubensson, Asllani, Seger – Jakobsson, Blackstenius, Hurtig

Kommentatorns tips:

Läge för en thriller och nagelbitare. 1–1 efter 90 minuter, och det förvånar inte om det går hela vägen till straffar. Och tänk om Sverige använde upp sitt flyt i straffläggningar när de blågula vann kvartsfinalen och semin i OS senast?