Hoppa till huvudinnehåll

En äkta vinylsamlare har ofta svårt att hejda sig

- titta in i skivhyllan hos fem riktiga entusiaster

Vinylen är tillbaka från en tillfällig glömska. Försäljningssiffrorna visar att CD:n försvinner medan LP:n är på väg upp. Till exempel i Helsingfors finns idag cirka 20 skivaffärer som säljer i huvudsak vinyler. Det är mer än någonsin. Det här är den tredje artikeln i Svenska Yles miniserie om den så kallade vinylboomen.

Vinylentusiasterna är av olika slag. En del samlar i huvudsak på bara en artists skivor, alla tänkbara versioner och pressningar. Andra samlar brett och äger flera tusen LP:n och singelskivor. Vi fick titta in i skivhyllan hos fem ivriga vinylsamlare landet runt.

Jag tänker mig att det inte finns gränser för hur stor samling man vill ha, alla enligt sina behov.― Adrian Rantala, Pargas

Så här säger Adrian om sitt samlande:

Jag är bosatt i Pargas och började samla år 2014. Jag blev intresserad tack vare min bror. Nu har jag en vinylkollektion på nästan 200 skivor, och är mycket intresserad och passionerad över vinylvärlden.

Jag samlar mångsidigt, mest rock. Jag tänker mig att det inte finns gränser för hur stor samling man vill ha; alla samlar enligt sina behov.

Faktum är att jag har som princip att inte prata musik med någon som inte gillar Motörhead.― Kenneth Norrlin, Vasa

Så här säger Kenneth om sin samling:

Min samling innehåller mest rock, metal och punk. Singer-songwriter genren är något som också tilltalar mig, Laura Pergolizzi till exempel.

Motörhead är dock favoritbandet, dem såg jag 14 gånger live. Jag äger hela deras studiodiskografi, samt en stor del av deras live- och kompilationsskivor. Faktum är att jag har som princip att inte prata musik med någon som inte gillar Motörhead, för vi kommer aldrig att nå samförstånd. Med sådana människor pratar jag gärna om nåt annat än musik.

Just nu snurrar Darkthrones nya album ”Old Star” på repeat. Vilket jävla album från dem, nu igen!

Jag vet inte varför det är så få kvinnor som är vinylfantaster...― Kaisa Hirvonen, Siilinjärvi

Kaisa berättar om sitt samlande:

Jag började samla som tonåring men nu när jag är vuxen har jag mera tid och pengar och min samling växer i rask takt. Jag har nästan 2000 LP-skivor och cirka 700 vinylsinglar. Mest har jag rock och metall.

Av det tyska heavy metal bandet Accept har jag 186 stycken vinyler.
Jag vet inte varför det är så få kvinnor som är vinylfantaster. Jag har funderat på det många gånger, men inte hittat något bra svar.

Jag jobbar som moderator i Facebookgruppen "Vinyylin vinguttajat" - det är verkligen bra typer som är med där.

Du tänkt väl int' att här skriver en 40-årig flerföretags vd med familj etc.
― Mikael Sparf, Vasa

Mikael säger att hans samling är unik i Finland

Jag samlar på Hardcore Techno, så kallad Gabber musik. I Holland och mellersta Europa är detta ju rätt känt, men här är det nog någonting helt annat än känt...

Ja hittade själv musikstilen typ 1995, och har varit helt frälst i musiken sedan dess. Det är ju sjukt svårt att hitta CD- och vinylskivor med "riktig hardcore", inte något Scooter i detta fall. Men alltid nu som då kan man hitta på nån loppis eller liknande, en del har jag köpt eller fått från polare i Holland.

Troligen har jag Finlands största Thunderdome samling, med både skivor och kläder.

Du tänkt' väl int' att här skriver en 40-årig, fler-företags vd med familj - dom flesta blir ju nästan chockade när dom hör min musik.

Jag har över 60 exemplar av Bruce Springsteens album Darkness on the Edge of the Town.― Jyrki Virta, Kiukainen

Så här berättar Jyrki om sin massiva Bruce Springsteen-samling:

Jag har samlat på musik i decennier, speciellt på skivor av Bruce Springsteen. Och inte bara skivor, utan också kassetter, laserdiscs, minidiscs, böcker och tidningar.

I min Springsteen-samling finns nu 350 LP:n, 360 7-tums skivor, 100 12-tummare, cirka 500 CD:n. Men också 100 så kallade CD-bootlegs och 25 LP-bootlegs, det vill säga inofficiella inspelningar från till exempel Springsteens konserter. Dessutom finns 250 CD-singlar. Många av mina skivor är ännu i sin ursprungliga plastförpackning, oöppnade.

Mitt favoritalbum är Bruce Springsteens "Darkness on the Edge of the Town". Jag har 60 stycken olika vinylpressningar av den.

Allt som allt finns cirka 9 000 olika typer av lp- och cd-skivor eller andra musikformat i min samling.