Hoppa till huvudinnehåll

Finlands Röda Kors: Läget i al-Hol bedrövligt – vattenbrist och massivt vårdbehov

kalle löövi på finlands röda kors ser mot kameran med träd och hus i bakgrunden.
Kalle Löövi vid Finlands Röda Kors. kalle löövi på finlands röda kors ser mot kameran med träd och hus i bakgrunden. Bild: Tony Pohjolainen Finlands Röda Kors,Kalle Löövi

Läget i al-Hol-lägret i Syrien är fortfarande eländigt. Lägret är byggt för 10 000 människor men bebos av över 70 000.

Det handlar om ett oskyddat tältområde där det råder brist på både vatten och toaletter.

Tälten räcker heller inte åt mer än ungefär än 10 procent av människorna, berättar Kalle Löövi, chef för internationellt biståndsarbete på Finlands Röda Kors.

Röda Korset är på plats i lägret och hjälper till med att förse människorna med en halv miljon liter vatten om dagen. De upprätthåller även 300 toaletter. Trots det räcker varken vattnet eller toaletterna till.

– Temperaturen ligger på över 40 grader och det finns inte skydd till alla, så förhållandena är nog bedrövliga, säger Löövi.

Syrien.
Förhållandena i lägret al-Hol är svåra. Syrien. Bild: AFP / Lehtikuva Syrien

Nationalitet spelar ingen roll vid vård

Röda Korset hjälper inte bara till med vatten och toaletter, de har också hjälpt med utformningen av lägret för att förbättra förhållandena. Dessutom driver de ett sjukhus och så kallade mobila sjukhus i området.

De mobila sjukhusen motsvarar ambulanser och hjälper människor att komma i kontakt med vårdpersonal.

Vårdbehovet är massivt, berättar Löövi. Sjukhuset har haft omkring 2000 besökare på en månad och de mobila sjukhusen besöks dagligen.

Syriska kvinnor och barn väntar på transport bort från det överfyllda lägret al-Hol i Syrien. Juni 2019.
Speciellt utsatta är barnen i lägret. Syriska kvinnor och barn väntar på transport bort från det överfyllda lägret al-Hol i Syrien. Juni 2019. Bild: Ahmed Mardnli/EPA Syrien,al-Hol,läger

På lägret har Finlands Röda Kors ett tiotal arbetare som jobbar inom sjukvården.

De människor som uppsöker vårdtjänsterna kommer från sönderbombade områden och behöver vårdas för allt från sår till benbrott. Många barn lider av feber, diarré och inflammerade sår.

Vi vet att det för tillfället finns omkring fyrtio finländare på lägret, 33 barn och 11 kvinnor. Trots det har Finlands Röda Kors inte haft någon direkt kontakt med dem, enligt Löövi.

– Vi träffar människor med vårdbehov och då spelar inte deras nationalitet någon roll.

Internationell storsatsning krävs

För en vecka sedan sade statsminister Antti Rinne och justitieminister Anna-Maja Henriksson att regeringen inte i nuläget planerar att evakuera de finländska medborgarna som befinner sig på lägret.

– Allt handlar om vad de lokala myndigheterna beslutar. Först behövs ett beslut från myndigheternas håll om att finländarna får hämtas, evakueras eller skickas bort.

– Myndigheterna går inte med på att en familj eller några barn hämtas, de fall där barn hämtats till sina hemländer har varit specialfall, säger Löövi.

Löövi menar att det behövs en storsatsning från alla de involverade länderna för att få hem dem som inkvarteras på lägret.

Enligt Löövi är det logiskt att Finland fortfarande väntar i stället för att ta beslut. Efter att de lokala myndigheterna har beslutat om människorna på lägrets framtid kan en diplomatisk diskussion inledas.

När de lokala myndigheterna fattat beslut om att de inte behöver personerna på lägret till något, som till exempelvis rättegångar, kommer lägret att bli en ekonomisk fråga.

Enorma resurser går åt för att hålla människor levande. Ifall lägret skulle upplösas kunde man enligt Löövi i stället fokusera på att återuppbygga landet.

Beslutsfattarna har däremot inte haft bråttom att fatta beslut på grund av det pågående inbördeskriget, förklarar Löövi.

Risk för att barnen radikaliseras i lägret

Röda Korset anser att alla människor ska återbördas till sina hemländer.

Det handlar om 72 000 människor som lever under inhumana förhållanden. Många av dem är från Syrien, men det finns även många irakier som borde komma till sitt hemland.

Al-Hol-lägret i Syrien.
Kvinnor med sina barn i al-Hol. Al-Hol-lägret i Syrien. Syrien,al-Hol

– Först då personerna har återbördats till sina hemländer kan man inleda eventuella rättsliga processer mot dem som har begått brott, förklarar Löövi.

Att evakuera människor från lägret är inte bara dyrt, det kan också utgöra en säkerhetsrisk.

Kvinnorna kan vara radikaliserade och barnen kan radikaliseras också i hemlandet. Trots det finns en stor risk att barnen radikaliseras redan i lägret, säger Löövi.

– Vi har ingen information att någon på lägret bevisligen skulle ha gjort sig skyldig till krigsbrott. Alla människor måste behandlas individuellt - inte som grupp.

Myndigheterna låter vänta på beslut

Trots att Röda Korsets insatser är viktiga i lägret är det inte av godhet de lokala myndigheterna har tillåtit Röda Korsets närvaro, menar Löövi.

– Myndigheterna ser till att få ut något av att vi är där, så vi hjälper till exempel över en miljon människor i Syrien med att få tillgång till vatten.

Röda Korset restaurerar brunnar och bygger vattenverk som resultat av långa förhandlingar med de kurdiska myndigheterna. I gengäld fick de öppna sjukhuset.

– Vi vet inte hur länge det kommer att ta för myndigheterna att fatta ett beslut om lägret. De har inte visat några tecken på att vara nära ett sådant.

– Mycket hänger på hur länge inbördeskriget fortsätter härja och vilka vändningar kriget tar, säger Löövi.

Internationella Röda korset: ta hem era medborgare!

Internationella Röda Korset uppmanar länderna att hämta hem sina medborgare från lägret. De varnar för att de människor som lämnas på lägret kommer att gå stora svårigheter till mötes.

Röda Korset är en av de största organisationerna som erbjuder humanitär hjälp på lägret.

Artikeln uppdaterades 23:00 med stycket där uppmaningen av Internationella Röda Korset ingår.

Läs mera:

Statsminister Antti Rinne: En brådskande lösning söks för de finska barnen och kvinnorna i lägret al-Hol

Sedan i våras har det varit känt att det finns tiotals finska kvinnor och barn på det kurdiska lägret al-Hol i Syrien, där både IS-krigare och deras offer hålls. Den förra regeringen ville inte hjälpa dem. Den nuvarande regeringen har i veckor sagt att man söker en lösning, men ännu dröjer den.