Hoppa till huvudinnehåll

Finska myndigheter diskuterade al-Hol-lägret med kurderna: "Finland borde aktivera sig"

Två kvinnor iklädda heltäckande niqabs står vid ett nätstängsel på IS-lägret. En av kvinnorna har en röd keps i handen.
Två finska kvinnor på al-Hol lägret i Syrien. Två kvinnor iklädda heltäckande niqabs står vid ett nätstängsel på IS-lägret. En av kvinnorna har en röd keps i handen. Bild: Antti Kuronen Syrien

Finland borde ta sitt ansvar gällande finländarna i al-Hol lägret i Syrien, säger en representant för de kurdiska myndigheterna.

Det ökända al-Hol lägret i Syrien finns på ett område som övervakas av kurderna och det demokratiska unionspartiet PYD.

Nyligen besökte Salih Muhammad, som hör till partiets ledning, Finland. Muhammad berättar för Yle att han besökt såväl inrikes- som utrikesministeriet för att redogöra för läget.

- På inrikesministeriet hade de en hel del frågor som berörde IS. Jag berättade allt vi vet och lovade att vi kan hjälpa de finska myndigheterna, säger Salih Muhammad.

Muhammad var tidigare en av PYD-partiets två ordförande. Numera är han ordförande för avdelningen som sköter partiets kontakt med andra länder.

Finländarna kan vara färre än vi trott

Antti Rinnes regering meddelade förra veckan att man än så länge inte hämtar hem finländarna från IS-lägren.

Salih Muhammad besökte Finland för att ge de finska ministeriernas representanter bakgrundsinformation som de kan ha som beslutsunderlag. Träffarna skedde på förslag av kurderna.

Yle rapporterade i maj att det på al-Hol lägret finns 11 kvinnor som rest till Syrien från Finland och 33 barn.

Enligt Salih Muhammad är de finländska kvinnorna 8 och barnen 25 till antalet. Några namn på det här personerna kunde han inte ange.

Dessutom sitter två finländare som åkt till Syrien för att slåss för IS fängslade i de syriska kurdområdena enligt Muhammad.

Salih Muhammad är man med stor mustasch och glasögon. På bilden är han klädd i kostym.
Salih Muhammad hör till Syriens demokratiska unionsparti PYD. Salih Muhammad är man med stor mustasch och glasögon. På bilden är han klädd i kostym. Bild: Tom Kankkonen Salih Muslim

Gör som grannländerna: Aktivera er!

Kurderna har under Syriens inbördeskrig erövrat stora områden i norr, men vill enligt egen utsago inte skapa en ny stat.

Kurdernas regering är inte internationellt erkänd men flera länder har ändå skickat representanter till området för att utreda vilken situationen är för de egna medborgarna.

Salih Muhammad hoppas att också Finland skulle aktivera sig. Enligt honom har representanter från Sverige, Norge och Danmark redan besökt området.

Kurderna vill ha internationell domstol

En fråga som ofta lyfts fram i diskussionerna om al-Hol-lägret är vad man ska göra med de som gjort sig skyldiga till brott under sin tid i Syrien.

Kurderna understöder idén om en internationell domstol, på villkor att de som begått brott på Syriens kurdområden också skulle dömas där.

- På området finns såväl bevisen som vittnena och vi har inte dödsstraff, säger Muhammad.

Enligt vittnesutsagor har många av de utländska kvinnorna i lägren gjort sig skyldiga till grymheter. Salih Muhammad tror att också kvinnorna kan fås inför rätta.

- Kvinnorna jobbade inte ensamma, och många händelser har ögonvittnen. Först måste vi ändå undersöka vad kvinnorna har gjort.

Mamma med barn framför läger i Syrien.
Levnadsförhållandena i al-Hol är beklagliga. Mamma med barn framför läger i Syrien. Syrien

Små barn borde tas ifrån mammorna

Syriens kurder hoppas att de inte ensamma måste lösa problemen i al-Hol.

- Det här är en humanitär fråga som vi behöver hjälp med. Alla i lägret är ett annat lands medborgare, och någon måste ta ansvar. Vi kan inte köra ut människor från lägret heller, förklarar Salih Muhammad.

Muhammad anser att det borde göras snabba beslut speciellt när det gäller barn under tio år, eftersom de är oskyldiga.

- De borde tas ifrån sina mammor, men vem ska fatta det beslutet? Om vi gör det kommer vi att få hård kritik. Vissa länder har också tagit hem mödrar som anses oskyldiga, det handlar om ett fåtal kvinnor.

I Finland har myndigheterna sagt att situationen är svår eftersom det inte finns någon myndighet i Syrien som man kan få kontakt med.

Nu har åtminstone det problemet lösts enligt Muhammad som representerar de kurdiska myndigheterna.

- Mig kan man alltid kontakta, men så klart också de andra som jobbar med utrikesärenden i Syrien, förklarar Muhammad.

Artikel är en översättning av Tom Kankkonens artikel